Zeven extra waterstoftankstations in Nederland
87 miljoen euro beschikbaar
Minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) trekt de portemonnee voor Nederlandse klimaatoplossingen. Er is 87 miljoen euro beschikbaar voor diverse projecten, waaronder zeven nieuwe waterstoftankstations. Nog in 2020 worden de eerste projecten gerealiseerd.
87 miljoen euro
Van de in totaal 87 miljoen euro hoopt Van Veldhoven 43 projecten te starten. Schepen op waterstof, uitstootvrije bouwmachines, schone boodschappenbezorgwagens, diverse soorten bussen en swapbare accu’s voor pizzabezorgscooters; het zijn enkele voorbeelden van de 43 projecten.
Zeven nieuwe waterstoftankstations
Ongeveer de helft van het geld gaat naar batterij-elektrische innovaties, iets minder dan de helft om waterstofinnovaties en een klein deel naar toepassing van hernieuwbare biobrandstof. Van het geld wordt ook de laadinfrastructuur uitgebreid, onder meer met zeven nieuwe waterstoftankstations, in Roosendaal, Utrecht, Nieuwegein, Amsterdam, Dordrecht, Barneveld en Den Helder. Beetje bij beetje ontstaat zo een landelijk dekkend netwerk van waterstoftankstations.
Eerdere investeringen
Het kabinet wil de CO2-uitstoot in 2030 gehalveerd hebben ten opzichte van 1990. Om die reden investeert de overheid al langer in duurzame projecten. Het kabinet trok bijvoorbeeld in 2019 34,5 miljoen euro subsidie uit voor transportprojecten die goed zijn voor het klimaat. In 2017 werden 33 projecten ondersteunt met een totale investering van 76 miljoen euro. Van Veldhoven: “Met dat geld zijn onder andere de eerste waterstoftankstations gerealiseerd, is een elektrische betonmixer ontwikkeld, rijden schone vrachtwagens rond die supermarkten bevoorraden en is een systeem ontwikkeld waarmee pakketbezorging in Rotterdam uitstootvrij plaatsvindt.”
Nog geen reacties