achtergrondafbeelding

Autozoeker

XPeng

Bekijk alle XPeng modellen Bekijk al het XPeng nieuws

XPeng is een Chinese autofabrikant van volledig elektrische auto’s. Het werd in 2014 opgericht met behulp van allerlei grote investeerders. Voornamelijk uit China, maar ook uit Qatar en Noord-Amerika. In 2018 was het eerste productiemodel klaar, de G3. Dat is een compacte SUV met een actieradius van ongeveer 300 km, die vanaf het voorjaar van 2019 werd uitgeleverd.

XPeng met geavanceerde technologieën
Net als veel andere nieuwkomers wil XPeng zich onderscheiden met geavanceerde technologieën. Op gebied van autonome rijfuncties bijvoorbeeld. Zo maakt men naast camera’s en radars ook gebruik van lidar-systemen, die een 3D-beeld van de situatie rondom de auto kunnen creëren. Ook heeft het merk systemen in huis die kunnen herkennen welke kleur een verkeerslicht toont en daar op reageren. Ook op gebied van batterijtechniek onderscheid het merk zich, door gebruik van LFP-batterijen. Die hebben een iets minder grote energiedichtheid dan conventionele batterijen, maar er is geen kobalt voor nodig. Daarmee zijn ze goedkoper te produceren en ook zouden ze een langere levensduur moeten hebben en veiliger moeten zijn. In eigen land heeft XPeng ook een eigen (snel)laadnetwerk, vergelijkbaar met Tesla’s Superchargers.

XPeng in Nederland
In 2021 maakte XPeng de oversteek naar Europa, met de genoemde G3, in Noorwegen. Nederland zou in 2022 aan de beurt zijn, als eerste met de compacte sedan P5. Het model was dat jaar al te reserveren, maar leveringen lieten op zich wachten. Uiteindelijk verdween de P5 zelfs van de Nederlandse website van het merk. Begin 2023 ging men in de herkansing met de P7 en G6, een sedan (liftback) en SUV voor de middenklasse. Deze modellen sluiten qua vormgeving beter aan op de smaak van de Europese consument dan de P5. Behalve Europa is XPeng vooral actief in Aziatische landen, maar in Noord-Amerika heeft men wel alvast een kantoor staan. Ook heeft men toestemming om in Californië te testen met systemen voor autonoom rijden.

Huidige XPeng modellen