achtergrondafbeelding

Autozoeker

Skoda

Bekijk alle Skoda modellen Bekijk al het Skoda nieuws

Skoda geschiedenis


In 1859 werd in het Tsjechische Pilsen een machine- en wapenfabriek opgericht onder de naam Skoda. In 1895 richtten technicus Vclav Laurin en boekhandelaar Vclav Klement in Mlada Boleslav een fietsenfabriek op. In 1899 produceerden ze ook motorfietsen en vanaf 1905 ook auto's onder de naam Laurin & Klement. In 1925 fuseerden L&K en Skoda en vanaf 1926 werden de voertuigen verkocht als Skoda. Tot de Tweede Wereldoorlog produceerde Skoda zeer moderne auto's, maar na de oorlog werd het een staatsbedrijf en had Skoda in technisch opzicht zeer te lijden onder de communistische planeconomie.

Na de val van het IJzeren Gordijn werd Skoda in 1989 geprivatiseerd en in 1991 verwierf de Volkswagen Group 30 procent van de aandelen. In 2000 was het merk volledig eigendom van VW. Binnen enkele jaren bouwde Skoda een prima reputatie op met auto's die gebaseerd waren op Volkswagen-techniek.

Skoda logo


Het Skoda-logo is in 1926 gentroduceerd, na de fusie van L&K en Skoda. Het stelt géén honkbalhandschoen, indianentooi of vogel voor, maar een pijl met een vleugel en symboliseert vooruitgang.

Wil je een Skoda Occasion aanschaffen? Neem dan eens een kijkje op de website van ViaBovag!