achtergrondafbeelding

Autozoeker

Ford

Bekijk alle Ford modellen Bekijk al het Ford nieuws

Ford geschiedenis


De Ford Motor Company werd in 1903 opgericht en in 1908 verwezenlijkte oprichter Henry Ford zijn droom om een betaalbare, zuinige en betrouwbare auto in productie te nemen. Dat was de Ford Model T, de spreekwoordelijke T-Ford. De auto was een groot succes. In productie van 1908 tot 1927 en met bijna 15,5 miljoen exemplaren jarenlang de recordhouder als het om verkochte aantallen gaat.

T-Ford


Met de T-Ford introduceerde Ford feitelijk ook de lopende band voor massaproductie van auto's, waardoor de prijs van de Ford Model T steeds verder daalde en de populariteit bleef voortduren. De bekende uitspraak van Ford "leverbaar in elke kleur, als het maar zwart is" ging maar een korte periode vanaf 1915 op. Dat was toen de vraag zo groot was dat massaproductie alleen was vol te houden als de verf snel genoeg droogde. En dat was toevallig alleen de zwarte verf. Tot 1914 en de latere jaren was de T-Ford ook in andere kleuren leverbaar.

Vanaf 1932 tot 1981 had Ford ook een assemblagefabriek in Nederland. Ford voegde de vestigingen in Engeland (sinds 1911) en Duitsland (sinds 1925), die hun eigen modellen ontwikkelden en produceerden, samen tot Ford of Europe. Amerikaanse auto's spelen de laatste decennia een marginale rol in Europa, maar Ford is altijd een grote speler in Europa. Denk aan de conventionele Cortina, Taunus en Escort, de Fiesta en de moderne Sierra en Focus.

Behalve diverse submerken die het oprichtte, nam Ford ook grote merken als Volvo, Jaguar, Land Rover en Aston Martin over. Die heeft het rond 2007 allemaal weer verkocht om het hoofd te bieden aan financiële nood. Men voert nu naast Ford alleen nog het eigen luxe submerk Lincoln.

Wil je een Ford Occasion aanschaffen? Neem dan eens een kijkje op de website van ViaBovag!