
Peugeot e-Expert Hydrogen, en dat is twee
Uitgerust met plug-in brandstofcelaandrijfsysteem van Stellantis
In navolging van de Opel Vivaro-e Hydrogen komt nu ook Peugeot met een waterstofversie van de e-Expert. De naam is allesbehalve verrassend: Peugeot e-Expert Hydrogen.
Bekende techniek
Natuurlijk komt de technologie aan boord van de Peugeot e-Expert Hydrogen volledig overeen met die van de Opel. Citroën komt op zijn beurt nog met een e-Jumpy Hydrogen. Die zal binnenkort worden voorgesteld. Of Toyota volgt met een ProAce Electric Hydrogen is nog niet bekend, maar die kans is vrij aannemelijk.
De techniek uitgelicht
We lichten de technologie van de Peugeot e-Expert Hydrogen graag nog even toe, want het model heeft een zogeheten ‘mid-power’ plug-in brandstofcelaandrijfsysteem van Stellantis.
EMP2-platform
De volledig elektrisch aangedreven e-Expert Hydrogen is gebaseerd op het EMP2-platform (Efficient Modular Platform) en combineert twee energiebronnen.
Brandstofcel
De eerste is een brandstofcel in de motorruimte voorin, die elektriciteit opwekt door de chemische reactie van waterstof (uit de tanks) en zuurstof (uit de lucht).
Elektromotor
De tweede is een permanent-magneet elektromotor, met een vermogen van 100 kW (136 pk) en een koppel van 260 Nm, die de voorwielen aandrijft. De verschillende rijmodi beïnvloeden het karakter van de elektromotor:
- Eco (60 kW/82 pk, 190 Nm): voor een optimale actieradius.
- Normal (80 kW/109 pk, 210 Nm), voor dagelijks gebruik onder normale omstandigheden.
- Power (100 kW/136 pk, 260 Nm), voor maximale prestaties met zware belading.








Drie waterstoftanks
Drie waterstoftanks zijn geplaatst onder de laadruimte met een totale capaciteit van 4,4 kg en een druk van 700 bar. Het tanken van waterstof duurt drie minuten. De tankopening zit op het linker achterspatbord.
Lithium-ion-batterij
Een lithium-ion-batterij met een capaciteit van 10,5 kWh en een vermogen van 90 kW is geplaatst onder de voorstoelen. Een 3-fase boordlader van 11 kW is geplaatst in de motorruimte voorin. De batterij (10,5 kWh) kan worden opgeladen via de laadaansluiting in het linker voorspatbord. De 3-fase 11 kW-boordlader maakt de volgende laadtijden mogelijk:
- Minder dan een uur via een 11 kW (32A) wallbox of laadpaal.
- Drie uur via een versterkt stopcontact (16A).
- Zes uur via een standaard stopcontact (8A).
Twee lengtevarianten
Peugeot levert de e-Expert Hydrogen met keuze uit twee lengtevarianten: Standard (4,95 meter) en Long (5,30 meter). Het maximale laadvermogen van 1.100 kg is specifiek voor de e-Expert Hydrogen. Het maximum trekgewicht van 1.000 kg is ongewijzigd.
Marktintroductie e-Expert Hydrogen
De e-Expert Hydrogen komt eind 2021 op de markt en wordt in eerste instantie aangeboden (direct sales) aan zakelijke klanten in Frankrijk en Duitsland. De bedrijfswagen wordt geproduceerd in het Franse Valenciennes, waarna de brandstofcelaandrijflijn wordt ingebouwd bij het Stellantis Competence Center voor waterstoftechnologie in Rüsselsheim, Duitsland.
Waterstof staat nog in de kinderschoenen. In Leuven zijn werkende zonnepanelen die direct waterstof produceren ontworpen, in Ierland is een manier ontwikkeld om met minder energie op groene wijze waterstof te maken, maar dit moet allemaal verder evolueren. Evenals het idee om vanuit ammoniak (NH3) te vertrekken om zo een ‘waterstof’-aandrijving te creëren. Maar alleszins geloof ik meer in waterstof dan in de elektrische auto die nu zo gepromoot wordt. Want die is allerminst milieuvriendelijk!
Sorry mensen, voor het milieu is rijden op waterstof een totale ramp.
Er zou op deze site geen enkele reclame gemaakt mogen worden voor fuelcell.
Er is slechts 20 % groene energie in de NL stroommix. Het rendement stroom>H2>stroom is zo extreem laag dat er sprake zal zijn van een gigantische toename van CO2 uitstoot.
Het probleem heet verdringing en wordt veroorzaakt doordat er voor deze verspilling van stroom gascentrales moeten bijspringen. Onverdedigbaar.
De Toyota Mirai bijvoorbeeld is een auto met factor 3 a 4 meer CO2 in de lucht dan een met een verbrandingsmotor. Maar krijgt door een bestuurlijke dwaling wel een lagere bijtelling en aanschafsubsidie. “Hoe gaan we dat later uitleggen?”