achtergrondafbeelding

Autozoeker

Bentley

Bekijk alle Bentley modellen Bekijk al het Bentley nieuws

Bentley geschiedenis.
De eerste Bentley reed in 1919 uit de garage van W.O. Bentley in Londen. De modellen van het Britse merk staan van oudsher bekend om hun luxe, maar vooral ook het sportieve karakter. Bentley zag autosport als een prima manier om publiciteit te genereren en de kwaliteit van zijn auto’s aan te tonen. Het merk won al in 1924 de 24-uursrace van Le Mans en dat deed het opnieuw van 1927 tot en met 1930. Andere autosportsuccessen zouden volgen.

Bentley overgenomen door Rolls-Royce
Eind 1931 verkeerde Bentley in financieel onweer en werd het door Rolls-Royce overgenomen. Sindsdien kwamen de modellen van Bentley steeds meer overeen met die van Rolls-Royce. Op een gegeven moment waren het bijna letterlijk Rolls-Royces met een andere grille. De positionering bleef wel anders. Daardoor behield Bentley het imago van rijdersauto’s, terwijl de grotendeels identieke modellen van Rolls-Royce vooral werden gezien als auto-met-chauffeur. Bentley en Rolls-Royce zouden nog lang nauw aan elkaar verwant blijven.

Bentley komt bij Volkswagen
In 1971 komt Rolls-Royce zelf in de financiële problemen. Het wordt door de Britse regering genationaliseerd en opgedeeld in een vliegtuigen- en autoafdeling. Bentley blijft een onderdeel van die laatste. Uiteindelijk komt Rolls-Royce inclusief Bentley in handen van vliegtuigfabrikant Vickers. In 1998 worden de merken doorverkocht aan de Volkswagen Group. Dat verkocht Rolls-Royce in 2004 weer door aan BMW, maar Bentley bleef bij Volkswagen. Zo werden beide Britse merken toch weer van elkaar gescheiden.

Traditie blijft in ere
Bentleys zijn tegenwoordig dus voor een groot deel gebaseerd op Volkswagen-techniek, maar worden nog steeds in Engeland gefabriceerd (aangevuld met enkele Duitse Volkswagen-fabrieken). Ook hebben Bentley-modellen een nadrukkelijk andere positionering dan de andere Volkswagen-merken, waarbij de Britse oorsprong niet wordt vergeten. In 2001 keerde Bentley ook weer terug in de 24-uursrace van Le Mans en in 2003 won het merk de 24-uursrace opnieuw.

Wil je een Bentley Occasion aanschaffen? Neem dan eens een kijkje op de website van ViaBovag!