achtergrondafbeelding

Autozoeker

MINI

Bekijk alle MINI modellen Bekijk al het MINI nieuws

MINI geschiedenis


In 1959 introduceerde de British Motor Company de Austin Seven en Morris Mini-Minor, een heel klein autootje met de motor dwars voorin, 10-inchwieltjes op de uiterste hoeken en plaats voor vier. Pas vanaf 1962 werden beide Mini genoemd, in 1969 werd Mini de merknaam en vanaf 1988 heette hij Rover Mini.

De Mini verwierf wereldwijd een iconische status en in 1999 werd de oorspronkelijke Mini verkozen tot een van de invloedrijkste auto's van de twintigste eeuw, na de Ford Model T en vóór de Volkswagen Kever. In 2000 stopte de productie van de Mini, na een productie van 41 jaar en bijna 5,4 miljoen exemplaren.

Toen BMW in 1994 de Rover Group overnam, was de merknaam Mini een van de meest waardevolle onderdelen van de failliete boedel van de Engelse autofabrikant. Eind 2000 introduceerde BMW de New MINI, die helemaal niets gemeen heeft met de klassieke Mini, maar wel inhaakt op de iconische status van zijn aangenomen voorganger. Inmiddels is MINI - met hoofdletters - uitgegroeid tot een compleet gamma en is de MINI driedeurs samen met zijn afgeleiden toe aan de derde generatie. Sinds 2014 wordt de driedeurs MINI in de VDL-/NedCar-fabriek in Born geproduceerd.

Wil je een Mini Occasion aanschaffen? Neem dan eens een kijkje op de website van ViaBovag!