achtergrondafbeelding

Autozoeker

BMW

Bekijk alle BMW modellen Bekijk al het BMW nieuws

BMW geschiedenis
In 2016 vierde BMW zijn 100-jarige bestaan. BMW (Bayerische Motoren Werke) beschouwt de oprichtingsdatum van zijn juridische voorganger, Bayerische Flugzeug Werke (7 maart 1916) als officiële begindatum.

BMW begon als producent van vliegtuigmotoren en vanaf 1923 ook motorfietsen. Met de overname van autofabrikant Eisenach in 1928 werd BMW ook autofabrikant. Strikt genomen zijn BMW en BMW Motorrad afzonderlijke merken. De eerste BMW-auto was de Dixi, een afgeleide van de Austin Seven uit die tijd. Vanaf 1933 bouwde BMW eigen modellen met een sportieve zescilindermotor. Vooral met de 327 en 328 verwierf BMW een sportief imago.

Matige BMW-jaren gevolgd door succesvolle redding
Na de oorlog produceerde BMW als autofabrikant een grote sedan en een sportauto, beide met een V8-motor. Geen materiaal waarmee de autofabrikant in de naoorlogse jaren floreerde. De licentie van het Italiaanse ISO om een soort scootmobiel te bouwen, de BMW-Isetta, hield BMW nog net op de been. De lage winstmarges op het autootje brachten echter alsnog te weinig geld binnen. Begin jaren zestig kwam de ommekeer met de 'Neue Klasse' 1500 en afgeleide sportieve sedans met achterwielaandrijving. Deze nieuwe modellen bleken de redding en feite werd toen de basis gelegd voor het huidige BMW. De Neue Klasse groeide uit tot de 5 Serie en daaruit ontstond het steeds bredere modellenaanbod zoals we dat nu kennen.

BMW en zijn andere merken
In 1994 nam BMW het immer noodlijdende Rover over. Uit die overname heeft het alleen het merk Mini behouden. Dat iconische Britse merk werd in 2001 als MINI nieuw leven ingeblazen en bestaat in die vorm nog steeds. BMW kreeg ook de merkrechten van de autofabrikant Rolls-Royce in handen. De sportieve M-modellen van het merk vallen onder BMW M GmbH en worden min of meer als afzonderlijke modellen gepositioneerd. In 2011 startte BMW ook het label BMW i, met de volledig elektrisch aangedreven stadsauto i3 en de eveneens volledig elektrisch aangedreven sportauto i8. Inmiddels zijn deze modellen afgelost door een nieuwe generatie BMW i-modellen, een aanbod dat blijft uitbreiden.

Wat betekent het BMW-logo?
Het logo van BMW verwijst met zijn kleuren naar de vlag van Beieren. De zwarte rand eromheen is een overblijfsel van het logo van de vliegtuigmotorfabrikant waar BMW uit voortkomt. Vaak wordt gedacht dat het logo een propeller in de blauwe lucht voorstelt, maar dat is onjuist. Dit misverstand is ontstaan door een BMW-advertentie waarbij het logo overlapte met een propeller. BMW heeft vervolgens nauwelijks moeite gedaan om het misverstand uit de wereld te helpen. Waarschijnlijk omdat de oorsprong van het merk wel in de vliegtuigindustrie ligt.

Wil je een BMW Occasion aanschaffen? Neem dan eens een kijkje op de website van ViaBovag!