achtergrondafbeelding

Autozoeker

Toyota

Bekijk alle Toyota modellen Bekijk al het Toyota nieuws

Toyota geschiedenis


Autofabrikant Toyota ontstond in 1937, maar al in 1935 verscheen al de eerste auto van Toyota. Oorspronkelijk was de merknaam Toyoda, naar de naam van de oprichter van het bedrijf, oorspronkelijk een fabrikant van weefgetouwen.

Toyota Logo


In 1936 organiseerde de familie Toyoda een prijsvraag voor een bedrijfslogo en de winnaar was het logo met de drie Japanse tekens voor de naam Toyoda in een cirkel. Maar omdat de naam Toyota met acht strepen - 8 is een geluksgetal in Japan - was te schrijven en beter klonk, werd het ontwerp aangepast en dus ook de merknaam.

Na de Tweede Wereldoorlog voerde Toyota een verregaande kwaliteitscontrole in, wat later Lean manufacturing (maximale waarde voor de klant tegenover minimale verspilling) ging heten. Toyota's bouwden een enorme reputatie op als het ging om kwaliteit. In de jaren tachtig bouwde Toyota net als andere Japanse autofabrikanten fabrieken in Amerika, om de hoge importheffingen te omzeilen. In 1989 introduceerde Toyota een nieuw logo: drie cirkels die samen een gestileerde T vormen. Dat gebeurde mede om het merk meer te onderscheiden van het premiummerk dat het zelf om te beginnen in Amerika had geïntroduceerd: Lexus.

Toyota Motor Co. bezit behalve het premiummerk Lexus onder meer ook het automerk Daihatsu, dat sinds enige jaren niet meer in Nederland wordt verkocht. Verder heeft het belangen in onder meer Fuji Heavy Industries (Subaru), Isuzu, Yamaha en Tesla en diverse joint ventures.

Toyota is een van de drie grootste autofabrikanten ter wereld en het grootste merk op de markt voor hybrideauto's.

Wil je een Toyota Occasion aanschaffen? Neem dan eens een kijkje op de website van ViaBovag!