achtergrondafbeelding

Autozoeker

Peugeot

Bekijk alle Peugeot modellen Bekijk al het Peugeot nieuws

Peugeot geschiedenis


Net als Opel fabriceerde Peugeot de eerste jaren van haar bestaan geen auto's. Het bedrijf werd als Peugeot Frères in 1810 opgericht, toen Jean-Pierre II en Jean-Frédéric Peugeot een stoffenververij, een oliemolen en een graanmolen erfden van hun vader. Ze bouwen de graanmolen om tot een metaalgieterij, waar zaken als koffiemolens, lintzagen, veren, parapluframes, brommers, fietsen, enzovoort worden vervaardigd.

In 1889 verschijnt de eerste auto met de merknaam Peugeot, een driewielige stoomauto. De Peugeot Type 3 van 1891 is de eerste in serie geproduceerde auto ter wereld. In 1896 wordt het op zichzelf staande (Automobiles) Peugeot opgericht. De kleine Bb Peugeot van 1912 was een ontwerp van Ettore Bugatti. In 1929 introduceert Peugeot de 201 en dat is de auto waarmee Peugeot de driecijferige modelaanduidingen met de 0 in het midden introduceert. In 1960 is de 404 de eerste auto die met directe benzine-inspuiting leverbaar is. In de jaren zestig en zeventig zijn veel modellen van Peugeot ontworpen door het Italiaanse designhuis Pininfarina.

In 1974 nam Peugeot een aandeel van 30 procent in Citroën en in 1975 nam het het merk volledig over. Het concern dat daarmee ontstond, werd PSA (Peugeot Société Anonyme) genoemd. In 1978 nam PSA de Europese tak van Chrysler over (Simca en de merken van Rootes) en noemde die Talbot, maar die naam verdween in 1992 en de Engelse fabriek werd in 2007 gesloten. Sinds eind 2013 heeft de familie Peugeot nog een aandeel van 14 procent in het bedrijf, net als de Franse staat en het Chinese DongFeng Motors.

Wil je een Peugeot Occasion aanschaffen? Neem dan eens een kijkje op de website van ViaBovag!