achtergrondafbeelding

Autozoeker

Mitsubishi

Bekijk alle Mitsubishi modellen Bekijk al het Mitsubishi nieuws

Mitsubishi Motors geschiedenis


Het Japanse Mitsubishi Motors is onderdeel van een groot industrieel conglomeraat. De autofabrikant bouwde in 1917 de Model A, de eerste in serie geproduceerde auto in Japan, daarna voornamelijk bedrijfsvoertuigen. In de jaren zestig produceerde Mitsubishi kleine personenauto's en aan het begin van de jaren zeventig verscheen Mitsubishi met de typen Colt Galant en Colt Lancer op de Nederlandse markt. Dat Colt kwam voort uit de banden van Mitsubishi met Chrysler. Want Mitsubishi verkocht via Chrysler zijn auto's in Amerika onder de merknaam Colt.

In 1991 werd in Nederland NedCar opgericht: een joint venture van Mitsubishi, Volvo (dat DAF Personenauto's had overgenomen en in de oude DAF-fabriek in Born auto's produceerde) en de Nederlandse staat. Mitsubishi produceerde in Born de Carisma en de Space Star. Doordat Mercedes-Benz in 2000 met Chrysler fuseerde, verwierf het ook een belang in Mitsubishi. Sinds 2001 was Mitsubishi volledig eigenaar van NedCar, dat vanaf 2004 zowel de Mitsubishi Colt als de Smart forfour (Smart is immers onderdeel van Mercedes-Benz) produceerde. Dat waren technisch dezelfde auto's. Toen Mitsubishi een samenwerking aanging met PSA (Peugeot-Citroën) voor de productie van een SUV, ging van 2008 tot 2012 een deel van de productie van de Outlander en zijn broertjes van PSA naar Born.

De Outlander was de laatste jaren in Nederland een groot succes, mede dankzij het bijtellingsvoordeel dat het Nederlandse belastingstelsel bood. Maar Mitsubishi heeft het al jaren financieel zwaar en is nu voor een deel eigendom van Nissan.

De merknaam Mitsubishi is een combinatie van de Japanse woorden 'mitsu' wat 'drie' betekent en 'hishi' (uitgesproken als 'bishi' als het aan een ander woord is gekoppeld), dat ruit- of diamantvorm betekent. Je verzint het niet

Wil je een Mitsubishi Occasion aanschaffen? Neem dan eens een kijkje op de website van ViaBovag!