achtergrondafbeelding

Autozoeker

McLaren

Bekijk alle McLaren modellen Bekijk al het McLaren nieuws

McLaren geschiedenis


De Nieuw-Zeelandse autocoureur en constructeur Bruce McLaren is de naamgever van dit automerk, dat in 1963 is opgericht.

McLaren in Formule 1


In mei 1966 debuteerde de eerste McLaren Formule 1-auto in de Grand Prix van Monaco. In 1970 kwam McLaren om bij een trainingsongeluk. De Formule 1-renstal en de andere raceactiviteiten werden echter voortgezet.

In 1981 kwam Ron Dennis, voormalig monteur in het Formule 1-team, aan het roer van McLaren. Het team was buitengewoon succesvol en grossierde in F1-titels. McLaren was een van de eerste stallen die experimenteerden met koolstofvezel-composietmaterialen.

In 1989 werd McLaren Cars opgericht en begon de ontwikkeling van de F1, die in 1991 verscheen. De vervaardiging van de koolstofvezel carrosseriestructuur van deze superauto met een BMW V12-motor vergde volgens de website van McLaren zo’n drieduizend uur. Voor de structuur van de huidige 650S is dat nog maar vier uur! Rond 1999 werkte McLaren samen met Mercedes-Benz. Daaruit ontstond de SLR McLaren en Mercedes werd de motorenleverancier voor het McLaren Formule 1-team. Sinds 2010 heet de autofabrikant officieel McLaren Automotive en produceert het geheel eigen auto’s met zelf ontwikkelde motoren.

Huidige McLaren modellen