achtergrondafbeelding

Autozoeker

Nissan

Bekijk alle Nissan modellen Bekijk al het Nissan nieuws

Nissan geschiedenis


Het industriële conglomeraat Nissan is in 1933 opgericht. De naam is niets anders dan een afkorting van de naam Nihon Sangyo (Japanse Industrie) op de aandelenmarkt van Tokyo. Nissan nam DAT over, dat (vracht)auto's produceerde. Na de overname werd een kleiner model geïntroduceerd, dat Datsun werd genoemd. Eigenlijk Datson, zoon van DAT, maar omdat die toevoeging ook een negatieve betekenis heeft in het Japans, werd die naam al snel veranderd in Datsun. Sinds 1981 brengt Nissan wereldwijd zijn personenauto's onder de merknaam Nissan op de markt.

In 1934 werd Nissan Motor Co. opgericht en bouwde het onder meer de Austin 7 in licentie. In 1952 verwierf Nissan van Austin de rechten om tweeduizend Austins te assembleren en te verkopen én gebruik te maken van patenten van Austin. Nissan nam in 1966 het merk Prince over, waarmee het grote, luxueuze modellen als de Skyline in het gamma kreeg. Pas in 1967 introduceerde Nissan zijn eerste eigen model, met een zelf ontwikkelde motor. In 1969 verscheen de Datsun 240Z, die als een van de weinige Japanse auto's als een echte klassieker wordt beschouwd.

In verband met importheffingen besloot Nissan al in de jaren vijftig fabrieken in het buitenland te openen. Eerst in de Verenigde Staten en later ook in Europa. De fabriek in het Engelse Sunderland werd in 1986 geopend en is uitgegroeid tot de productiefste autofabriek van Europa.

Nissan Partners


Door de jaren heen heeft Nissan partnerschappen met diverse autofabrikanten gehad en die met Renault duurt sinds 1999 nog steeds voort. Binnen vijf jaar maakte Nissan een enorme opleving door. Nissan is pionier op het gebied van auto's met elektrische aandrijflijn. De Nissan Leaf is de meest verkochte elektrisch aangedreven auto ter wereld, en Nissan biedt ook bedrijfsauto's aan met dezelfde aandrijflijn.

Infiniti is Nissans premiummerk, oorspronkelijk opgezet voor de Amerikaanse markt maar inmiddels wereldwijd leverbaar. In 2013 keerde Datsun terug als budgetmerk voor de Russische en Aziatische markt.

Wil je een Nissan Occasion aanschaffen? Neem dan eens een kijkje op de website van ViaBovag!

Huidige Nissan modellen