achtergrondafbeelding

Autozoeker

Alfa Romeo

Bekijk alle Alfa Romeo modellen Bekijk al het Alfa Romeo nieuws

A.L.F.A (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili) is in 1910 opgericht. Het merk was een nieuw project van een groepje investeerders en kon in Milaan aan de slag met de fabriek van het failliet gegane Franse Darracq. De eerste auto verscheen al gelijk in 1910, de 24 HP. Nicola Romeo kwam in 1915 in het bedrijf en nam de zaak over. Hij voegde in 1920 zijn eigen naam toe aan de merknaam, die voortaan Alfa Romeo luidde. De eerste auto met de nieuwe merknaam was de Torpedo 20-30 HP, die wel al sinds 1914 werd geproduceerd als A.L.F.A. Nadat de Eerste Wereldoorlog ‘tussendoor’ kwam, was de Alfa Romeo G1 in 1921 de eerste auto die vanaf het begin die naam droeg.

Alfa Romeo logo
Het logo van Alfa Romeo bestaat uit twee samengevoegde wapen. Enerzijds is er het stadswapen van Milaan, met het rode kruis en de heraldische slang. Het andere wapen is het familiewapen van de Visconti-familie, die in de veertiende eeuw heerste over Milaan. Hoewel het logo altijd dezelfde voorstelling heeft gehouden, is het in de loop der jaren regelmatig vernieuwd qua vormgeving. Dat gebeurde voor het laatst in 2015.

Alfa Romeo autosport
Alfa Romeo vrijwel vanaf het begin betrokken bij de autosport en vestigde na de Eerste Wereldoorlog een geweldige reputatie. Onder leiding van Enzo Ferrari werd in 1929 een volwaardig fabrieksteam opgericht. Dat team was tot 1939 nauw verbonden aan Scuderia Ferrari. In de decennia daarna is Alfa Romeo actief geweest in de meest uiteenlopende raceklassen, van Formule 1 tot toerwagens en rally. Soms met eigen auto’s, soms alleen als motorenleverancier en soms onder een andere teamnaam. Nog altijd is Alfa Romeo het merk dat de meeste race-overwinningen op zijn naam heeft staan.

Roerige tijden
In 1921 kwam Alfa Romeo in financiële moeilijkheden en werd het afhankelijk van staatssteun. In 1928 vertrok Nicola Romeo uit het bedrijf en in 1933 werd de exclusieve autofabrikant ingelijfd door de Italiaanse overheid. Eind jaren zestig werd de Alfasud ontwikkeld als werkgelegenheidsproject in Zuid-Italië. In 1986 werd Alfa Romeo door Fiat overgenomen van de staat. Samen met Fiat ging het in 2007 over in de FCA Italy, waar ook Chrysler toe behoorde. De FCA Group ging in 2014 weer over in FCA Automobiles en behoort sinds 2021 samen met de voormalig PSA-merken tot de grote Stellantis-groep.

Bekende Alfa Romeo-modellen
Alfa Romeo geldt nog altijd als een echt liefhebbersmerk en de meeste modellen kennen dan ook een grote schare liefhebbers. Vooral in de jaren vijftig, zestig en zeventig produceerde Alfa Romeo geliefde modellen als de Giulia, Giulietta en Alfetta, met de fameuze viercilindermotor met twee dubbele bovenliggende nokkenassen, die Alfa Romeo tot in de jaren negentig bleef gebruiken. Sommige van die namen keerden dan ook terug op moderne Alfa Romeo-modellen.

Wil je een Alfa Romeo Occasion aanschaffen? Neem dan eens een kijkje op de website van ViaBovag!

Huidige Alfa Romeo modellen