Woven City: de slimme ‘waterstof’-stad van Toyota
Toyota gaat nu ook maar steden bouwen
Door Bart Oostvogels . Mede-hoofdredacteur AutoRAI.nl en MotorRAI.nl. In de wieg gelegd als automotive journalist. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter! Als het maar wielen heeft. |
Toyota lijkt van alle markten thuis: auto’s, robots, persoonlijke vervoersmiddelen en meer. Voeg daar ook maar steden aan toe, want begin 2021 start Toyota met de bouw van Woven City, volgens Toyota de ultieme stad van de toekomst waarin alles draait om waterstof en slimme oplossingen.
Fuji
Woven City wordt gerealiseerd op een terrein van 175 hectare aan de voet van de berg Fuji – de hoogste berg van Japan – en krijgt een volledig verbonden ecosysteem op basis van waterstof. Een ‘hydrogen-based society’ dus.
Huisrobots
Alle woningen in Woven City krijgen huisrobots die bewoners assisteren bij het dagelijkse leven, maar ook sensoren die met kunstmatige intelligentie de gezondheidstoestand van bewoners checken. Toyota heeft voor de stad een groot centraal park in gedachten, evenals verschillende wijkparken. Ze zijn bedoeld om de inwoners van Woven City dichter bij elkaar te brengen.
2.000 mensen
De bedoeling is dat er in eerste instantie 2.000 mensen in Woven City komen te wonen, waaronder medewerkers van Toyota en hun gezinnen, gepensioneerden, wetenschappers en partners van Toyota Motor Corporation. Kennis hebben van autonomie, robotica, persoonlijke mobiliteit, smart homes en kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI) is een pré om in Woven City te mogen gaan wonen.
Deense architect Bjarke Ingels
Voor het ontwerp van de Woven City werkt Toyota samen met de Deense architect Bjarke Ingels, oprichter van de Bjarke Ingels Group (BIG). Ingels en zijn team ken je wellicht wel van het nieuwe Two World Trade Center in New York, het nieuwe hoofdkantoor van Google in Californië en verschillende wolkenkrabbers in San Francisco en Vancouver.
Autonome en elektrische voertuigen
Op straat in Woven City kom je straks alleen volledig autonome en elektrische voertuigen tegen (een waterstofauto rijdt ook elektrisch). Woven City krijgt drie verschillende soorten straten: een voor alleen snellere voertuigen, een voor een mix van voertuigen met een lage snelheid, persoonlijke mobiliteit en voetgangers en een voor alleen voetgangers, een promenade. De straten worden dusdanig aangelegd dat ze de toepassing van kunstmatige intelligentie bevorderen, stelt Toyota.
Duurzaam hout
Duurzaamheid is erg belangrijk in Woven City. Toyota maakt de huizen daarom van duurzaam hout gemaakt om op die manier de ecologische voetafdruk te minimaliseren. Toyota gebruikt hierbij traditioneel Japans houtsnijwerk dat deels geproduceerd wordt door robots. De daken van gebouwen krijgen fotovoltaïsche panelen die zonne-energie opwekken als aanvulling op de energie die opgewekt wordt door brandstofcellen. Het plan is verder om de stad als het ware te laten opgaan in zijn natuurlijke omgeving waarbij het gebruik van inheemse vegetatie een belangrijke rol speelt, maar dat is wel duidelijk na het zien van de eerste foto’s van Woven City.
Akio Toyoda
Het meesterbrein achter Woven City is de uitgesproken Toyota-topman Akio Toyoda. Zijn persoonlijke motto is ‘no more boring cars’, maar Toyoda is ook heel geïnteresseerd in duurzame projecten en waterstoftechnologie. In Woven City vat hij al zijn interesses samen.
Zoektocht naar betere manier van leven
Akio Toyoda: “We heten iedereen welkom die de manier waarop we leven willen verbeteren, om te profiteren van dit unieke ecosysteem en ons te vergezellen in onze zoektocht naar een betere manier van leven en mobiliteit voor iedereen. Met inwoners, gebouwen en voertuigen die allemaal met elkaar verbonden zijn en met elkaar communiceren via data en sensors, zullen we in staat zijn kunstmatige intelligentie te testen in zowel fysieke als virtuele gebieden. Hierdoor kunnen we het potentieel hiervan maximaliseren.”
Masdar City
Er bestaan wereldwijd al meer ‘steden van de toekomst’. AutoRAI.nl/ZERauto.nl bracht in december 2018 bijvoorbeeld een bezoek aan Masdar City nabij Abu Dhabi. In Masdar City draait alles om duurzaamheid, ondergebracht in drie pilaren: environmental sustainability, social sustainability en economic sustainability.
Nog geen reacties