Tweedehands elektrische auto kopen: alles wat je moet weten
Interesse in een tweedehands elektrische auto? Het had even tijd nodig, maar het aanbod van elektrische occasions groeit nu in snel tempo. Er is steeds meer keuze in verschillende prijsklassen. Maar waar moet je op letten bij het zoeken naar een tweedehands elektrische auto? En gelden er nog financiële voordelen? Lees hier alles wat je moet weten.
Let op de actieradius
Het belangrijkste onderdeel van een elektrische auto is de accu. Die bepaalt hoe ver je met de auto kunt rijden voordat je weer moet opladen. Tegenwoordig is een elektrische auto met een actieradius (rijbereik) van minimaal 300 kilometer heel normaal, maar relatief kort geleden was dat nog anders. De techniek ontwikkelt zich razendsnel.
De meeste tweedehands elektrische auto’s uit het vorige decennium (bouwjaar 2010-2019) hebben een accucapaciteit tussen de 20 en 40 kWh. De werkelijke actieradius van deze auto’s varieert tussen 125 en 200 kilometer. Houd bij het zoeken naar een tweedehands elektrische auto dus rekening met de afstanden die je op een dag denkt te gaan rijden en of de auto daarvoor geschikt is.
Rijd je vaak grote afstanden of wil je niet elke dag opladen? Dan is een tweedehands Tesla wellicht een interessante keuze. Die heeft een veel grotere accu dan de meeste tweedehands elektrische auto’s, waarmee je dus veel meer kilometers kunt rijden zonder tussentijds te hoeven laden. Maar zo’n grote accu heeft wel een prijskaartje. Daarom is een tweedehands Tesla aanzienlijk duurder dan een gebruikte Renault Zoe, Nissan LEAF of Volkswagen e-Golf.
Actieradius volgens NEDC of WLTP?
Heb je interesse in een elektrische auto van vóór 1 september 2018? Houd dan rekening met het verschil tussen de opgegeven actieradius van de fabrikant en het werkelijke rijbereik in de praktijk. Een verschil van 30 tot 40% is helemaal zo gek niet.
Tot september 2018 werd de actieradius van een elektrische auto nog gemeten volgens de NEDC-meting: een oude, achterhaalde methode die niet nauwkeurig was. Tegenwoordig wordt de actieradius veel nauwkeuriger gemeten volgens de WLTP-methode, maar perfect zal het nooit worden.
Aangezien de actieradius wordt beïnvloed door zoveel verschillende factoren, is er bij een elektrische auto altijd een verschil tussen de theoretische actieradius op papier en het werkelijke rijbereik in de praktijk. Als je interesse hebt in een tweedehands elektrische auto, controleer dan eerst hoeveel je kilometers je werkelijk kunt rijden met een volgeladen accu voordat je overgaat tot aankoop.
Let op de laadsnelheid
Wanneer je een tweedehands elektrische auto wilt kopen, maar nog niet op de hoogte bent van de laadmogelijkheden in Nederland: wees gerust. Nederland is absolute koploper in Europa met het aantal laadpunten. Er is altijd wel een laadpunt in de buurt.
Maar vind je het belangrijk dat de accu lekker snel kan worden opgeladen? Let dan goed op de laadsnelheid bij het zoeken naar een tweedehands elektrische auto. De laadsnelheid kan per merk en model namelijk behoorlijk verschillen.
Om je een voorbeeld te geven. De 44 kWh-accu van een Renault Zoe uit 2017 is in 2 uur en 15 minuten volledig op te laden bij een openbaar laadpunt (AC). Bij een Volkswagen e-Golf uit 2017 met een 36 kWh-accu duurt dat 5 uur en 15 minuten.
Overal snelladen belangrijk?
Ook op het gebied van snelladen (DC) presteert elke elektrische auto anders, al zijn de verschillen kleiner dan bij AC-laden. Sommige oudere elektrische auto’s zijn helemaal niet geschikt voor snelladen.
Vind je het belangrijk dat je overal in Nederland moet kunnen snelladen? Kijk dan ook welke stekker je moet gebruiken. Sommige elektrische auto’s die vóór 2018 op de markt zijn geïntroduceerd, waaronder de eerste en tweede generatie van de Nissan LEAF, kunnen alleen snelladen met een zogeheten Chademo-stekker.
Echter is in 2017 door de Europese Commissie besloten dat overal in de Europese Unie de CCS-stekker moet worden gebruikt voor snelladen. Dat is een andere stekker dan de Chademo-stekker.
Als gevolg van deze Europese regelgeving hebben alle nieuwe elektrische auto’s die vanaf 2017 nieuw in Europa zijn geïntroduceerd dus een CCS-aansluiting. En vrijwel alle nieuwe snellaadstations die sinds die tijd zijn gebouwd of vernieuwd, hebben alleen CCS-laadkabels.
Dat maakt het voor elektrische auto’s met een Chademo-aansluiting steeds lastiger. De Chademo-stekker wordt langzaam uitgefaseerd en is in verhouding tot het totaal aantal snellaadstations op relatief weinig plekken te vinden.
Wil je een aanhanger of caravan trekken?
Het is niet vanzelfsprekend dat je een aanhanger of caravan kunt meenemen met een elektrische auto. Veel elektrische auto’s op de tweedehandsmarkt mogen helemaal geen aanhanger trekken. Voor deze auto’s kun je ook geen trekhaak bestellen.
Veel andere elektrische auto’s mogen wel iets trekken, maar dan maximaal 500 of 750 kg. Wellicht is dat net genoeg voor wat je nodig hebt. Zoek je een elektrische auto die minimaal 1.500 kg mag trekken? Dan ben je genoodzaakt in een hoge prijsklasse te zoeken. Houd er ook rekening mee dat een elektrische auto 30 tot 50% meer energie verbruikt bij het trekken van een aanhanger.
Accu gaat lang mee
Iets waar je nauwelijks of helemaal geen rekening mee hoeft te houden bij het kopen van een tweedehands elektrische auto, is de betrouwbaarheid van de accu.
Er wordt wereldwijd veel onderzoek gedaan naar de levensduur en het capaciteitsverlies van lithium-ion accu’s die in elektrische auto’s worden gebruikt. Maar ondanks de gigantische hoeveelheid aan data van miljoenen elektrische auto’s in de wereld, is er vooralsnog geen eenduidig antwoord te geven op de vraag naar de levensduur van een accu.
Er is geen bewijs dat een accu een maximumaantal kilometers of een bepaald aantal jaar meegaat. Dat komt vooral doordat de levensduur van een accu afhankelijk is van allerlei factoren, terwijl er ook verschillen zijn tussen de accu’s van verschillende fabrikanten. Er zijn elektrische auto’s met meer dan 250.000 kilometer op de teller, terwijl de accu nog meer dan 90% van de originele capaciteit biedt.
Fabrieksgarantie biedt zekerheid
Om consumenten extra vertrouwen te geven bij de overstap naar een elektrische auto, worden veruit de meeste modellen geleverd met 8 jaar/160.000 kilometer fabrieksgarantie op de accu.
In de meeste gevallen geldt die garantie voor het behoud van ten minste 70% van de oorspronkelijke accucapaciteit. Fabrieksgarantie is altijd overdraagbaar naar een volgende eigenaar. Dus ook als je een tweedehands elektrische auto wilt kopen, is de kans groot dat je geniet van extra zekerheid door de nog geldende fabrieksgarantie.
Geen wegenbelasting
Voor elektrische auto’s gelden (nu nog) diverse financiële voordelen, ook voor gebruikte exemplaren. Zo betaal je geen wegenbelasting (MRB) voor een tweedehands elektrische auto. Dat duurt nog tot 31 december 2024, daarna wordt die vrijstelling afgebouwd.
Vanaf 1 januari 2025 betaal je een kwart van het normale MRB-tarief. Vanaf 2026 krijg je helemaal geen korting meer. Dan betaal je het volledige MRB-tarief voor een elektrische auto, gebaseerd op het gewicht van de auto en de provincie waar de eigenaar van de auto staat ingeschreven.
Subsidie tweedehands elektrische auto
Particulieren die een tweedehands elektrische auto willen aanschaffen, kunnen subsidie aanvragen bij de overheid (RVO.nl). Het gaat hier om de zogeheten Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) die geldt tot en met 31 december 2024.
De subsidie voor een tweedehands elektrische auto bedraagt € 2.000. De auto moet wel voldoen aan bepaalde voorwaarden. Ook is voor elk kalenderjaar een bepaald subsidiebudget gereserveerd door de overheid. Als de subsidiepot halverwege het jaar al leeg is, dan kun je in dat jaar geen subsidie meer krijgen, zoals inmiddels het geval is in 2022. Begin 2023 kun je weer subsidie aanvragen.
Let op: de subsidie wordt pas uitbetaald als de auto is geleverd, op naam is gezet van de subsidieontvanger en van de RVO een bevestiging is ontvangen. Er wordt geen voorschot uitbetaald. De subsidie is dus geen korting op de auto, maar een extraatje dat je achteraf ontvangt. Ook mag je maar één keer gebruik maken van de subsidieregeling.
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.