Laadpas voor elektrische auto: wat is het en hoe werkt het?
In tegenstelling tot een tankstation waar je direct kunt betalen met contant geld of je pinpas, kun je bij een laadpunt niet direct afrekenen. Als je gebruik wilt maken van een openbaar laadpunt om een elektrische auto op te laden, dan heb je een laadpas nodig. Lees hier alles wat je moet weten over laadpassen en betaalmethoden.
Wat is een laadpas?
Een laadpas is een pasje of een sleutelhanger die nodig is om het opladen van een elektrische auto te kunnen starten/eindigen. Je kunt een laadpas kosteloos aanvragen bij een van de vele aanbieders. De laadpas staat op naam van een persoon of bedrijf en de kosten voor het opladen worden automatisch in rekening gebracht.
Hoe gebruik je een laadpas?
Als je een elektrische auto wilt opladen, dan moet je de laadpas op de juiste plek scannen om het laden te kunnen starten. Soms is het laadpunt voorzien van een beeldscherm waarop informatie wordt getoond, maar er zijn ook veel laadpunten in Nederland waar alleen een lampje gaat branden in een bepaalde kleur. Als de kleur verandert van groen naar blauw, dan weet je bijvoorbeeld dat het opladen is begonnen. Als je klaar bent met laden, dan scan je de laadpas opnieuw langs de laadpaal. Dan verandert de kleur van het lampje en wordt de laadkabel ontgrendeld (je hoort een klik). Daarna kun je de stekker eruit trekken.
Hoe betaal je voor het opladen?
Je betaalt in principe altijd achteraf. De laadpas staat op naam van een persoon of bedrijf en de kosten van het opladen worden automatisch gefactureerd. Meestal krijg je eens per maand een rekening voor alle laadkosten van de afgelopen weken of worden de kosten automatisch afgeschreven.
Hoeveel kost een laadpas?
Hoewel de laadpas zelf gratis is aan te vragen, betaal je wel voor het gebruik ervan. Afhankelijk van de aanbieder betaal je maandelijkse abonnementskosten, een klein bedrag per kWh of een klein bedrag per laadsessie.
Kan ik mijn laadpas overal gebruiken?
Waar je de laadpas kunt gebruiken, verschilt per aanbieder. Sommige bieden alleen toegang tot laadpunten van hun eigen organisatie, of alleen binnen Nederland. Maar er zijn ook aanbieders waarbij je met dezelfde laadpas terecht kunt bij tienduizenden laadpunten van allerlei verschillende aanbieders in heel Europa.
Welke laadpas moet ik hebben?
Er zijn inmiddels behoorlijk veel aanbieders van laadpassen. Al die aanbieders hanteren hun eigen tarieven en voorwaarden. Welke je moet hebben, is afhankelijk van jouw situatie en behoeften. Doe daarom goed vergelijkend onderzoek naar de verschillende laadpassen voordat je een keuze maakt. Hulp nodig? Kijk op laadpastop10.nl.
Kan ik ook zonder laadpas laden?
Er zijn steeds meer exploitanten van laadpunten waarbij je een app kunt gebruiken om een laadsessie te starten. In die app moet je dan eerst een account aanmaken en eenmalig je bankrekeningnummer of creditcard koppelen. Daarnaast verschijnen nu ook de eerste laadpunten (meestal snelladers) waar je contactloos met je pinpas of creditcard kunt betalen als je geen laadpas of geschikte app bij de hand hebt.
Nog geen reacties