Hoe ver kan een hybride auto rijden?
Met de opkomst van geëlektrificeerde aandrijving is de actieradius een belangrijk thema geworden. Ofwel: het aantal kilometers dat je met een volgeladen accu kunt rijden voordat je weer moet opladen. Hoe zit dat eigenlijk bij een hybride auto?
Waar brandstofauto’s worden vergeleken op hun verbruik, worden elektrische auto’s vaak vergeleken op hun actieradius. Een hybride auto zit daar precies tussenin: die heeft zowel een brandstofmotor als een elektromotor.
Hoe ver kan een hybride auto rijden?
Een hybride auto biedt het beste van twee werelden. Door de combinatie van een brandstofmotor en een elektromotor is een hybride auto niet alleen zuinig, maar heeft hij ook een grote actieradius. Hoe groot? Dat verschilt natuurlijk per model, maar een gemiddelde hybride auto kan in totaal, dus met een volle tank brandstof én een volgeladen accu, tussen de 750 en 1.000 kilometer rijden zonder tussentijds te hoeven stoppen. Vaak geldt: hoe groter de auto, hoe verder hij komt. Grotere auto’s zijn vaak uitgerust met grotere brandstoftanks en accu’s.
Volledig elektrische actieradius
Doordat veel hybride auto’s ook de mogelijkheid bieden om alleen elektrisch te rijden, spreken we ook van een elektrische actieradius. Dit is de maximale afstand die een auto puur elektrisch kan rijden totdat de accu weer moet worden opgeladen. De elektrische actieradius van een hybride auto verschilt sterk per model en is op de eerste plaats afhankelijk van het type hybride.
Een reguliere hybride auto, ook wel een ‘full-hybrid’ genoemd, kan meestal alleen bij lagere snelheden (tot 50 km/u) volledig elektrisch rijden. Hoe lang, hangt af van de grootte van de accu. De meeste full-hybrids komen niet verder dan enkele kilometers. Genoeg voor een ritje naar de supermarkt, maar niet meer dan dat. Zodra de batterij leeg is, springt vanzelf de benzinemotor aan.
Daarnaast is er ook de plug-in hybride. Het belangrijkste verschil ten opzichte van een full-hybrid is dat je met een plug-in hybride langer en met hogere snelheden puur elektrisch kunt rijden. Een plug-in hybride heeft een grotere accu die je met een laadkabel bij een laadpunt moet opladen. Vandaar te toevoeging ‘plug-in’.
Ook bij plug-in hybrides zijn er grote verschillen. Veruit de meeste hebben een elektrische actieradius tussen de 30 en 60 kilometer. Of iets meer, zoals de Hyundai Tucson Plug-in Hybrid die maximaal 62 kilometer (WLTP) volledig elektrisch kan rijden.
Bij grotere plug-in hybrides in duurdere prijsklassen zien we de elektrische actieradius steeds verder toenemen, soms wel richting de 100 kilometer. Dan heb je de brandstofmotor alleen nog nodig als je echt lange afstanden rijdt.
Lange afstanden met een hybride auto
Doordat de brandstofmotor van een hybride auto optimaal wordt ondersteund door de elektromotor en daardoor extra zuinig rijdt, haal je meer kilometes uit een volle tank brandsof en kun je langer doorrijden zonder tussentijds te hoeven stoppen. Een hybride auto is dus uitstekend geschikt voor het rijden van lange afstanden. Dat geldt vooral voor plug-in hybrides met een relatief grote accu. In één keer door naar Zuid-Europa zonder tussentijds te hoeven tanken of opladen, zou best eens mogelijk kunnen zijn.
Nog geen reacties