Wat gebeurt er bij brand van je elektrische auto?
Je moet er natuurlijk niet aan denken als je een elektrische auto hebt, maar er is een kans dat je te maken krijgt met een autobrand. Waar auto’s die rijden op fossiele brandstoffen vaak in brand op gaan door bijvoorbeeld een oververhitte motor, is de voornaamste reden bij elektrische auto’s de accu die vlam vat. Het kan dus zomaar gebeuren. Autobranden kosten de verzekeraars jaarlijks tientallen miljoenen euro’s. Maar hoe zit het precies met de verzekering als je zo’n autobrand meemaakt?
Autobranden en de autoverzekering
Om te bepalen of je in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit je autoverzekering, moet je eerst weten welke polis je precies hebt. En of er sprake is van brand zonder opzet of brand met opzet; dit is een groot verschil! Gaat je elektrische auto in vlammen op door een probleem met de accu, dan is er sprake van brand zonder opzet. Maar staat je elektrische auto ergens geparkeerd en steekt iemand de auto aan? Dan is er sprake van opzet, en kan dit gevolgen hebben voor de dekking van je autoverzekering.
Als je van elektrisch rijden houdt en je om die reden een elektrische auto koopt, betaal je daar doorgaans meer voor in de aanschafprijs dan als je kiest voor een auto die op benzine of diesel rijdt. Om deze reden is het bij je auto verzekeren beter als je kiest voor een WA beperkt cascodekking of een volledige cascodekking (allrisk). Bij een WA-autoverzekering wordt alleen de schade aan de tegenpartij vergoed en draai je dus zelf voor alle schade op.
Brand in de accu
Het is een misvatting dat elektrische auto’s vaker vlam vatten dan auto’s die rijden op benzine of diesel. Een elektrische auto is dus niet brandgevaarlijker. Maar het is wel een feit dat de kans dat de auto uitbrandt, bij een elektrische auto veel groter is. Dat komt vooral doordat ze veel moeilijker te blussen zijn. Uit Duits onderzoek van het expertisecentrum DEKRA blijkt dat auto’s die rijden op fossiele brandstoffen net zo vaak in brand opgaan als een elektrische auto. Het is dus niet zo dat je met een elektrische auto een groter gevaar in huis haalt.
Er zit wel een groot verschil in de manier waarop de brand ontstaat. Elektrische auto’s vatten vooral vlam als ze op dat moment aan het opladen zijn. Bij brandstofauto’s ontstaan de branden meestal tijdens het rijden. Bij elektrische auto’s kan er kortsluiting ontstaan in de laadpaal, of in de kabel tussen de laadpaal en de auto. Het kan ook gebeuren dat de accu niet meer helemaal goed functioneert en er daardoor brand ontstaat. De kans op brand in een accucel is dus zeker aanwezig. Na het blussen kunnen ook de andere cellen oververhit raken, waardoor er zelfs na 24 uur toch nog kans op een nieuwe brand is. Dat maakt elektrische auto’s moeilijker te blussen.
Brand zonder opzet
Bij een vergelijking van een autoverzekering is het belangrijk om goed te kijken naar wat er precies vergoed wordt. Als je een elektrische auto hebt, sluit je dus het best een verzekering af op basis van een beperkt cascodekking of een volledige cascodekking (allrisk). Als de accu van je elektrische auto dan kortsluiting heeft en vlam vat, wordt de schade aan je auto vergoed.
Bij zo’n brand is er sprake van brand zonder opzet. Daarom heeft dit ook geen gevolgen voor je bonus-malusladder en zal je verzekeringspremie niet omhoog gaan. Brand in de accu is vergelijkbaar met brand die ontstaat door een oververhitte motor. De uitkering verschilt wel per verzekeraar. Let er dus goed op bij het afsluiten van een verzekering voor je elektrische auto of de verzekeraar de nieuwwaarde of dagwaarde uitkeert.
Nieuwwaarde of dagwaarde?
Over het algemeen kun je er bij de aanschaf van een nieuwe elektrische auto vanuit gaan dat tot drie jaar na de aankoop van de auto, de verzekeraar bij brand de nieuwwaarde van de auto zal uitkeren. Een andere optie is de aanschafwaarde. Maar na deze drie jaar stappen vrijwel alle verzekeraars over op de dagwaarde. Hoe hoog de dagwaarde is, is afhankelijk van koerslijsten. Meestal gebruiken de verzekeraars de koerslijst van de ANWB.
Wat als de elektrische auto in brand is gestoken?
Het kan uiteraard ook gebeuren dat de auto in vlammen opgaat als deze geparkeerd staat, doordat deze is aangestoken. Bij brandschade door vandalen is er meestal sprake van de cascodekking. Dat betekent dat je met alleen een WA-verzekering niets vergoed krijgt. De schade van een aangestoken brand heeft geen invloed op je no-claimkorting of schadevrije jaren. Controleer dus de polis van je autoverzekering voordat je de brandschade aan je elektrische auto claimt.
University of Georgia Tbilisi, Study In a Georgian University with us.