Waarom de Fisker Karma een toekomstige klassieker is.
Met de toenemende populariteit van elektrische- en plug-in hybride auto’s zijn er in de loop der jaren al flink wat modellen op de markt verschenen. Waaronder ook tamelijk speciale exoten, zoals de Fisker Karma. Veel zijn er niet van de fraaie PHEV verkocht, maar des te specialer is hij dus. Wat ons betreft een echte future classic.
De Fisker Karma is een luxe sportieve sedan die een groot aandeel heeft gehad in de transitie van rijden op fossiele brandstof naar elektriciteit. De Karma was in feite een van de eerste plug-in hybride auto’s die je kon kopen. Mensen waren vooral superbenieuwd naar hoe het rijden op elektriciteit is. De auto werd gepresenteerd in 2008 tijdens de North American International Auto Show. In 2011 verschenen de eerste productiemodellen op de straat.
Beroemde designer
We haalden het al even aan in de intro: de Fisker Karma heeft een fraai ontwerp. Hij komt uit de pen van Henrik Fisker. De Deense ontwerper heeft eerder al smaakvolle modellen getekend. Wat dacht je van de BMW Z8, de Aston Martin V8 en de DB9? Ook heeft geholpen bij het tekenen van de eerste Tesla Model S.
Low emmission-pionier
Fisker Automotive startte eigenlijk als custom car-bedrijf dat bestaande auto’s verbouwde en ze een eigen gezicht gaf. Toen kwam de eerste eigen auto: de Karma. Het moest een milieuvriendelijke, luxe PHEV worden. Alles aan de auto is gemaakt met de gedachte om zo weinig mogelijk negatieve effecten op het milieu te hebben. Om dat te bereiken werd bijvoorbeeld in het interieur enkel CO2-neutraal leder gebruikt dat niet buiten een cirkel van 100 kilometer rondom het bedrijf mocht komen, zodat transport beperkt kon worden. Ook op de plek waar men het leer bewerkte werden geen chemicaliën gebruikt en ook de ecologische voetafdruk van de locatie zelf werd zo klein mogelijk gehouden. Dan denk je misschien: ‘Nou zeg, dat valt ook allemaal wel mee.’ Let wel: de Karma komt uit in de tijd dat een M5 en RS 6 voorzien waren van een V10… Hij was zijn tijd dus al ver vooruit.
Zuinig én krachtig
De plug-in hybride aandrijflijn bestaat uit een 2,0-liter viercilinder die goed is voor 260 pk. Met behulp van twee elektromotoren komt het systeemvermogen uit op 403 pk en 1.300 Nm. Geen misselijke specificaties. Hiermee breng je de bijna 2.500 kg wegende Karma in nog geen zes seconden vanuit stilstand naar 100 km/u. Voor zijn gewicht en grootte is de Fisker Karma nog redelijk zuinig ook. Zelf geeft de autobouwer een verbruik op van 1 liter op 48 kilometer. Volledig elektrisch kom je een heel eind, maar in de praktijk moet je denken aan een verbruik van 1 op 17.
Lage productieaantallen
Veel exemplaren verkocht Fisker niet van de Karma. Is dat erg? Ja en nee. Ja, omdat het Fisker niet heeft geholpen om het bedrijf financieel gezond te houden zodat er geïnvesteerd kon worden in nieuwe modellen. En nee, lage aantallen zijn niet erg omdat de waarde van de auto dan relatief hoog blijft. In totaal zijn er zo’n 3.000 stuks geproduceerd, waarvan het grootste deel in Amerika is verkocht. De Karma viel ook bij Nederlanders wel in de smaak met 80 stuks die hier op kenteken zijn gezet. Op de tweedehands markt duikt er af en toe duikt eentje op. Ook op veilingen komt de Fisker Karma sporadisch voorbij. Alleen via die wegen kom je aan de auto die heeft bijgedragen aan de elektrificatie bij auto zoals we die vandaag de dag kennen, want nieuw zijn ze er niet meer.
Nog geen reacties