TU-studenten bouwen ’s werelds eerste circulaire auto
's werelds duurzaamste auto komende zomer de weg op
Maak kennis met de Noah: de eerste volledig circulaire auto ter wereld die uitsluitend gemaakt is van recyclebare materialen. Het model is gebouwd door studenten van de Technische Universiteit van Eindhoven en gaat komende zomer de weg op.
De Noah is vervaardigd uit recyclebare materialen die eenvoudig te scheiden zijn. Voor het chassis, de carrosserie en het interieur wordt bijvoorbeeld een biocomposiet gebruikt dat volledig bestaat uit hernieuwbare grondstoffen.
Volgens de makers weegt het autootje zo’n 350 kg en biedt hij plaats aan twee personen. Voor de aandrijving zorgen twee 15 kW elektromotoren. De stroom wordt geleverd door zes modulaire batterijen die snel zijn op te laden, maar ook simpel te vervangen zijn.
De topsnelheid van de Noah bedraagt zo’n 100 km/u en met volgeladen batterijen moet een actieradius van 240 km haalbaar zijn. En doordat de Noah niet alleen volledig recyclebaar is, maar ook volledig elektrisch rijdt, is dit naar eigen zeggen de duurzaamste auto ter wereld.
Recycling belangrijk
Om aan te tonen dat een circulaire auto niet alleen een goed idee is, maar óók werkt, wordt de Noah door de RDW officieel gekeurd en krijgt hij een kenteken om op de openbare weg te mogen rijden. Hij wordt komende zomer officieel gepresenteerd en gaat dan langs verschillende Europese steden om circulaire economie te promoten.
De Noah is ontwikkeld door een team studenten dat jarenlang deelnam aan de Shell Eco-marathon. De studenten zijn echter van mening dat die duurzaamheidswedstrijd niet meer aansluit op de realiteit van vandaag.
Zij benadrukken dat een circulaire economie van zeer groot belang is vanwege de groeiende wereldbevolking en de toenemende levensverwachting. Doordat consumenten te veel grondstoffen kort gebruiken en vervolgens in z’n geheel weggooien, ontstaat straks de situatie dat de vraag naar grondstoffen de wereldwijde productiecapaciteit overschrijdt.
Door het recyclen van producten, meer gebruik te maken van hernieuwbare grondstoffen en slimmer te ontwerpen kan de druk op de aarde worden verlicht en klimaatverandering langzaam worden teruggedrongen, stellen de studenten.
Kijk hier voor meer informatie over de Noah en de achterliggende gedachte van het project
Nog geen reacties