Rijden met de Mercedes Vito E-CELL
Vito E-CELL
Als alternatief voor fossiele brandstoffen is Mercedes al druk in de weer met de brandstofcel en met hybridetechnologie, maar tijdens de mediapresentatie van de Vito E-CELL in thuisstad Stuttgart wordt hier met geen woord over gesproken. Wie in de toekomst een bestelwagen met een ster in de grille wil, kan kiezen uit de volgende opties voor de aandrijving: benzine, diesel of elektriciteit.
Leaseconstructie
In de komende maanden gaan de eerste Vito’s E-CELL in Berlijn en Stuttgart de weg op. Dat gebeurt via een leaseconstructie waarbij Mercedes na vier jaar zijn elektrische kindjes terugneemt. Vooralsnog verkoopt Mercedes ze niet. Het merk wil naar eigen zeggen zijn klanten niet opzadelen met onverwachte kosten. Service is dan ook bij de leaseprijs inbegrepen. Dankzij subsidies vanuit de Duitse overheid hoeft de ondernemer die de elektrische Vito wil uitproberen niets bij te betalen in vergelijking met een normale Vito.
Vooralsnog verkoopt Mercedes ze niet. Het merk wil naar eigen zeggen zijn klanten niet opzadelen met onverwachte kosten
In een kraakheldere garage van de ontwikkelingsafdeling van Mercedes in Stuttgart staan zes Vito’s E-CELL klaar voor een proefrit. Een medewerker drukt ons op het hart vooral bij elkaar te blijven. Als officiële reden noemt hij de tijdsdruk – na ons wil nog een groep journalisten de weg op – maar hij bedoelt natuurlijk dat we niet mogen achterblijven, omdat de actieradius van de schone Vito nogal beperkt is. Onder ideale omstandigheden 130 kilometer, maar eigenlijk maximaal 80 kilometer wil je er echt zeker van zijn dat je op de plaats van bestemming terechtkomt. Op een gestrande Vito zit Mercedes natuurlijk niet te wachten. Wij trouwens ook niet, dus dat scheelt.
Vito’s
De medewerker van Mercedes die erop gebrand is de groep bij elkaar te houden, zal vast wel eens gehoord hebben van de wet van Murphy: als er iets mis kan gaan, gaat het ook mis. Twee keer zijn we dan ook genoodzaakt voor een rood verkeerslicht te stoppen terwijl de andere Vito’s geruisloos door “groen” rijden. Tja, en nu? Gelukkig is Mercedes hierop voorbereid, ook al ligt er een routeboek in het dashboardkastje. Al na luttele seconden worden we ingehaald door een Vaneo met hierin een medewerker van Mercedes die ons gebaart hem te volgen. Hij trapt het gaspedaal flink in getuige de roetwolk die de Vaneo uit zijn uitlaat perst. We doen hetzelfde, maar in ons geval levert dat geen uitstoot op, een van de grote voordelen van de Vito E-CELL. Hij leidt ons vliegensvlug naar de plek waar we onze kennismakingsrit is begonnen. Niks aan de hand, de accu is nog lang niet leeg.
De Vito E-CELL heeft geen airco, want die zou alleen maar de actieradius beperken
Een ander belangrijk voordeel van de elektrische Vito is dat de bestelauto aangenaam stil is. Dat bijna geruisloze weggedrag valt ook in een elektrische personenauto op, maar al helemaal in een bestelauto die over het algemeen toch meer kabaal maakt dan een auto die hoofdzakelijk bedoeld is om mensen te vervoeren. Ook de voetgangers en fietsers in Stuttgart valt het op. Zij kijken de Vito’s vragend na zodra de stoet geruisloos optrekt na eveneens zwijgend te hebben stilgestaan voor een verkeerslicht. Door het maximumkoppel van 280 Nm, dat al bij zeer lage toeren beschikbaar staat, vertoont de Vito een voor een bestelauto opvallend vlot weggedrag. Op die manier willen we elke dag wel voor koerier spelen! Daarbij is de Vito erg comfortabel. Een collega-journalist vergelijkt het comfort met dat van een S-Klasse, maar zover willen we ook weer niet gaan. Die is bijvoorbeeld voorzien van airco. De Vito E-CELL heeft geen airco, want die zou alleen maar de actieradius beperken. Raampjes open dus, zoals wij deden in een snikheet Stuttgart.
Kansen
Geen herrie, geen uitstoot, het lijkt allemaal te mooi om waar te zijn. Dat is het eigenlijk ook, want met de actieradius van de Vito E-CELL zet je geen lange afstandsrecords neer. Toch ziet Mercedes kansen voor de Vito E-CELL. Onderzoek van Mercedes wijst uit dat veel klanten met hun bestelbus minder dan 100 kilometer per dag rijden, bijvoorbeeld koeriersdiensten die vooral in de stad actief zijn. Zij zijn potentiële klanten, ook omdat de kans bestaat dat centra van grote steden in de toekomst op slot gaan voor vuile bestelwagens. In het gunstigste geval moet de eigenaar in ieder geval een boete betalen om toegang te krijgen. Dan heb je – na een aantal jaren – meteen de meerprijs van de Vito E-CELL eruit, aldus Mercedes (het merk noemt nog geen bedragen).
“Onderzoek van Mercedes wijst uit dat veel klanten met hun bestelbus minder dan 100 kilometer per dag rijden”
Het accupakket van de Vito E-CELL bevindt zich onder de laadvloer zonder hier iets van af te snoepen. Het bestaat uit 192 lithium-ion cellen en weegt circa 550 kilogram. Mercedes heeft echter een streefgewicht van 400 kilogram voor ogen. Om dit te bereiken, zal het de installatie die de accu’s koelt en verwarmt, verkleinen. Een gevolg van het accupakket is dat de Vito E-CELL in tegenstelling tot de andere versies voorwielaandrijving heeft. De topsnelheid bedraagt 80 km/uur. Als het accupakket leeg is, duurt het zes uur eer hij weer opgeladen is. Klanten in Berlijn en Stuttgart ontvangen een laadstation van energieleveranciers EnBW en Vattenfall. Let op: laden via een stopcontact verdubbelt de oplaadtijd.
Serieus alternatief
Een serieus alternatief voor de benzine- en dieselversies van de Vito is de Vito E-CELL nog niet. Daar is de actieradius te beperkt voor. En zonder subsidies betaalt de ondernemer zich waarschijnlijk blauw aan de groene Vito. Toch juichen we het initiatief van Mercedes toe. De Vito E-CELL is schoon, stil, comfortabel, praktisch en biedt zijn bestuurder bovendien veel rijplezier. De techniek functioneert perfect en hoe je het ook wendt of keert: de steden moeten schoner, zeker omdat deze in de toekomst nog groter worden en er nog meer mensen komen te wonen. En dan is het toch prettig als je online gekochte flatscreen keurig voor de deur wordt afgeleverd in plaats van dat je hem aan de rand van de stad moet ophalen omdat de koerier met zijn vuile bestelauto de stad niet in mag. Nederlandse webwinkels die dit doemscenario niet zien zitten: vanaf volgend jaar gaat Mercedes de Vito E-CELL in heel Europa leveren, dus ook in ons land.
Nog geen reacties