Vandaag: Nationale Klimaattop, het begin van een duurzame toekomst?
Vandaag vindt in de voormalige Van Nellefabriek in Rotterdam de Nationale Klimaattop 2016 plaats. De aanleiding van deze bijeenkomst is het klimaatakkoord van Parijs dat op 12 december 2015 werd gesloten.
Grote namen
Minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Sharon Dijksma zijn bij de Nationale Klimaattop aanwezig en gaan met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, maatschappelijke organisatie en overheden in dialoog. Denk bijvoorbeeld aan Marjan van Loon (President-Directeur Shell Nederland), Joris Thijssen (Directeur Greenpeace Nederland), Ahmed Aboutaleb (burgemeester Rotterdam), Pieter Elbers (CEO KLM), Allard Castelein (CEO Havenbedrijf Rotterdam) en Corien Wortmann (bestuursvoorzitter pensioenfonds ABP).
Moed houden
Het doel van de bijeenkomst is om initiatieven, maatregelen en acties die bijdragen aan CO2-reductie bij elkaar te brengen. Of dit ook gaat leiden tot concrete oplossingen, is altijd lastig te voorspellen. Een afspraak maken is één stap, maar daadwerkelijk een doel bereiken is veel lastiger. Toch houden de aanwezigen moed. Het doel is zelfs om de Parijs-afspraken te realiseren en te zorgen voor een verdere versnelling van het transitieproces naar een duurzamere economie.
Artikel De Volkskrant
In De Volkskrant staat vandaag een oproep van 5 CEO’s van Nederlandse bedrijven aan de komende regering en het parlement om de energietransitie met voorrang op te pakken. De CEO´s schrijven onder meer het volgende:
“Nederland staat voor een belangrijke keuze: schuiven we de verduurzaming van de energiehuishouding voor ons uit of gaan we vaart maken met de energietransitie? Wij, de CEO’s van een aantal grote ondernemingen actief in de Nederlandse energiesector, pleiten bij de start van de Nationale Klimaattop ondubbelzinnig voor het versnellen van de energietransitie. We roepen als Transitiecoalitie de (komende) regering en het parlement op dit met voorrang op te pakken en tot belangrijk onderdeel van het nieuwe regeerakkoord te maken. Met het Klimaatakkoord van Parijs heeft Nederland zich verplicht de uitstoot van broeikasgassen in 2050 met 80 tot 95 procent te verminderen. Wij omarmen deze ambitieuze doelstelling. Het biedt kansen onze economie te versterken en meer groene welvaart te creëren. En drastische reductie van broeikasgassen is noodzakelijk om de klimaatverandering binnen de perken te houden. Om deze twee redenen pleiten we ervoor vaart te maken met de energietransitie.”
Een hele uitdaging
In het artikel pleiten de CEO’s voor het maken van een klimaatwet om de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs in 2050 te realiseren. Concrete doelen in 2030 en 2040 zouden al verschil moeten gaan maken. Ook wordt er gesproken over het aanstellen van een minister voor economie, klimaat en energie. Of alle wensen ook worden gerealiseerd, moet de toekomst uitwijzen. Een drempel om te verduurzamen is een pure geldkwestie. Zolang de portemonnee niet grootschalig getrokken wordt, blijft het klimaat een zorgenkindje. En zolang de wereldbevolking groeit, neemt de CO2-emissie alleen maar toe. Meer eten, meer vervoer, alles wordt meer. Het is een hele uitdaging om met aanpassingen op bedrijfs- en overheidsniveau een verschil te gaan maken. Een goede initiatief is natuurlijk altijd wenselijk, maar de daadwerkelijke impact ervan is een vaag verhaal.
Nog geen reacties