
Lucid Air maakt indruk met mega actieradius
517 mijl uit enkele batterijlading.
Binnenkort wordt de definitieve productieversie van de elektrische Lucid Air gepresenteerd: het eerste model van het nieuwe automerk Lucid Motors. Het bedrijf uit Californië is al jaren bezig met de ontwikkeling en wil iedereen overtreffen op het gebied van luxe, prestaties en actieradius. Dat lijkt aardig te lukken.
832 kilometer
Bij een onafhankelijke test door het gespecialiseerde bedrijf FEV North America werd namelijk een actieradius van 517 mijl gemeten, ofwel 832 kilometer. Daarmee is de Lucid Air de onbetwiste actieradiuskampioen van dit moment. Naar eigen zeggen werden daarbij de richtlijnen van de Amerikaanse EPA gehanteerd, zeg maar de tegenhanger van de WLTP-test voor energieverbruik en actieradius.
Zo’n enorme actieradius komt natuurlijk niet uit het niets. De zeer ruime, luxe uitgevoerde Lucid Air met een vergelijkbaar formaat als een Mercedes-Benz S-klasse, krijgt een gigantische 900 volt-batterij met capaciteit van 100 of 130 kWh. Lucid Motors werkt hiervoor samen met Atieva, het bedrijf dat batterijen levert voor de Formula E raceauto’s.
Sensationele prestaties
Behalve de indrukwekkende actieradius belooft de Lucid Air ook sensationele prestaties, met een actieradius van 0-100 km/u in ongeveer 2,5 seconden en een topsnelheid van 320 km/u. Om dit mogelijk te maken, leveren de elektromotoren een gecombineerd vermogen van naar verluidt 1.000 pk. Om de prestaties van de aandrijftechniek te demonstreren, bereikte de Lucid Air tijdens een testsessie in 2017 een topsnelheid van maar liefst 378 km/u (bekijk hier de video).
Kortom, dat belooft dus wat. Op 9 september 2020 wordt de definitieve productieversie van de Lucid Air gepresenteerd. Dan worden alle details vrijgegeven. Hopelijk krijgen we dan ook meer te weten over de Europese plannen van Lucid Motors.



Nou knap hoor. Overleeft een mens dat, van 0-100 in 2,5 seconden? En waar in Nederland kon je ook al weer 320 km/u rijden? Ik ben zo langzamerhand wel een beetje klaar met steeds snellere, grotere en luxere EV’s. Ik begrijp dat het voor de marketing fijn is om wat met de spierballen te rollen. En dat het voor de innovatie prima is om de grenzen te verkennen. Maar met een energietransitie heeft dit inmiddels niets meer te maken. De wereld, het klimaat en de mensheid zit te wachten op minder energie gebruik. Niet op auto’s die 100-130 KWh accu’s nodig hebben voor bizarre prestaties waar niemand iets aan heeft. Hyundai begrijpt dat een stuk beter met hun ‘race’ van meer dan 1000 km op één acculading van ‘slechts’ 64 KWh.