Alles over de beste laadpassen
Als je denkt aan een elektrische auto, denk je waarschijnlijk ook aan een elektrische laadpaal om de auto op te laden. Maar je kunt hier niet zomaar gebruik van maken. Daarvoor heb je een laadpas nodig. Die zijn er in allerlei soorten en maten. Benieuwd wat de verschillen zijn en welke laadpassen het beste uit de test komen? Je leest het hier.
Laadpassen: wat valt er te kiezen?
Zoals je bij tanken brandstof betaalt en voor een leaseauto doorgaans een tankpas gebruikt, zo gebruik je voor het afnemen van stroom bij een elektrische laadpaal een laadpas. Je hebt een laadpas nodig bij het starten, beëindigen en betalen van een laadbeurt bij de meeste openbare laadpalen.
Omdat er veel verschillende aanbieders van laadpassen zijn, kan het lastig zijn om te bepalen welke laadpas het beste is. We beginnen met een onderscheid tussen twee typen laadpassen: met abonnement en zonder abonnement.
Laadpas zonder abonnement
Bij een laadpas zonder abonnement is het bezitten van de laadpas bijna gratis. Het aanschaffen kost eenmalig een paar euro, maar daarna kost het verder niets, wanneer je deze niet gebruikt. Wel betaal je iedere keer als je bij een openbare laadpaal bent bepaalde transactiekosten om het laden te starten. Dit type laadpas is met name handig voor EV gebruikers die relatief vaak bij hun eigen laadpaal opladen, of een laadpunt bij het werk kunnen gebruiken. Het kan dan financieel voordeliger zijn om af en toe opstartkosten te betalen dan om maandelijks vast te zitten aan abonnementskosten.
Laadpas met abonnement
Ook kun je kiezen voor een laadpas met abonnement. Hier betaal je maandelijks een bepaald bedrag en vervolgens betaalt je geen of hele lage transactiekosten per laadbeurt. De vuistregel is dat een laadpas met abonnement voordeliger is als je minimaal zo’n 10 keer per maand laadt bij een openbare paal. Vanaf dit punt wegen de kosten van het abonnement doorgaans op tegen de transactiekosten die je moet betalen per laadbeurt, wanneer je geen abonnement hebt.
Waar moet je op letten bij het kiezen van laadpassen?
Er zijn verschillende aspecten die je in het oog moet houden als je een laadpas gaat uitkiezen. Ten eerste is het verstandig om te bepalen of je een laadpas met of zonder abonnement neemt. Heb je een eigen laadpaal en hoef je onderweg vrijwel nooit te laden, dan zul je weinig gebruik maken van openbare laadpunten. Het is dan waarschijnlijk voordeliger om een laadpas zonder abonnement te nemen.
Daarnaast kijk je naar wat iedere aanbieder van de laadpas te bieden heeft. Let hierbij op oplaadkosten per kWh, transactiekosten, afsluitkosten en dus eventuele abonnementskosten. Als je een zakelijke laadpas wilt, kun je vervolgens ook nog kijken naar bedrijfsgerichte aspecten die aanbieders van laadpassen bieden. Zo zijn er bijvoorbeeld aanbieder die automatisch een maandelijkse facturatie toesturen en is de uitbreiding naar meer laadpassen voor nieuwe werknemers bij de ene aanbieder voordeliger dan bij de andere.
Hieronder vind je de beste laadpassen van dit moment, zowel voor particulieren als voor zakelijke gebruikers.
De beste laadpassen voor jou
Ook hier splitsen we de laadpassen op in twee groepen: met en zonder abonnement. Zo kun je bij jouw voorkeursvorm vergelijken welke laadpas het beste past.
De beste zakelijke laadpassen op een rij
Elektrisch laden in Nederland
Kleine disclaimer: ook als je doorgaans bij je eigen laadpaal oplaadt of dit verwacht te gaan doen, heb je wellicht een laadpas nodig. Dit is afhankelijk van de instellingen van de laadpaal. Door ook bij je eigen laadpaal een laadpas te laten scannen, voorkom je dat andere mensen gratis gebruik kunnen maken van jouw laadpaal. Wil je een eigen laadpaal gaan aanschaffen?
Met meer dan 60 openbare laadpalen per 100 kilometer is elektrisch laden in Nederland nog nooit zo makkelijk geweest. Door heel Nederland vind je laadpunten en op veel plekken kun je zelfs gebruik maken van een snellader. Maar hoe lang duurt het laden van een EV eigenlijk? En waar komt de stroom vandaan die gebruikt wordt bij het opladen van auto’s? Wil je meer weten?
Nog geen reacties