Elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen sterk gegroeid
Belangrijk om elektrische auto milieuvriendelijker te maken
Door Bart Oostvogels . Mede-hoofdredacteur AutoRAI.nl en MotorRAI.nl. In de wieg gelegd als automotive journalist. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter! Als het maar wielen heeft. |
De elektriciteitsproductie is over het algemeen nog erg grijs, maar toch worden er grote stappen gezet. In 2019 is er bijvoorbeeld meer elektriciteit geproduceerd uit hernieuwbare bronnen dan er elektriciteit is opgewerkt uit steenkool. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Goede ontwikkeling
Volgens het CBS is de totale elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen van 18,5 miljard kilowattuur (kWh) in 2018 toegenomen naar 21,8 miljard kWh in 2019. “Hiermee was voor het eerst de productie van hernieuwbare elektriciteit groter dan de uit steenkool opgewekte hoeveelheid elektriciteit”, aldus het CBS.
Steenkool en aardgas
De elektriciteitsproductie met steenkool daalde sterk. In 2018 was dat nog ruim 27 miljard kWh. In 2019 was er sprake van ruim 17 miljard kWh. De elektriciteitsproductie met aardgas is juist flink gestegen van bijna 58 miljard kWh in 2018 naar 71 miljard kWh in 2019. CBS: “Bij de productie van elektriciteit met aardgas wordt naar verhouding minder CO2 uitgestoten per geproduceerde hoeveelheid kWh elektriciteit dan bij elektriciteitsproductie met steenkool.”
Hernieuwbare bronnen: wat zijn dat?
Is alles wat onder ‘hernieuwbare bronnen’ valt ook echt ‘groen’ te noemen? We zetten de cijfers van 2019 even op een rij. In 2019 bedroeg de elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen zoals gezegd 21,8 miljard kWh. Windmolens hadden hierin een aandeel van 49 procent, zonnestroom 24 procent en biomassa 26 procent. Energie van windmolens en zonnestroom is groen, maar biomassa hoort feitelijk niet thuis in het rijtje met ‘hernieuwbare energie’. Voor deze energie worden bomen gekapt in Zuid-Amerika. Dat hout gaat vervolgens per boot naar Europa om het vervolgens hier in de ovens te verbranden. Op papier wordt het gezien als ‘groen’. Het aandeel van windmolens en zonnestroom moet in de toekomst verder omhoog en het aandeel van biomassa moet omlaag.
Elektriciteitsverbruik in 2019
De productie van hernieuwbare elektriciteit was in 2019 goed voor 18 procent van het elektriciteitsverbruik in Nederland, versus 15 procent in 2018. De productie van stroom met zonnepanelen nam met 40 procent toe: 3,7 miljard kWh in 2018 naar 5,2 miljard kWh in 2019. De toename is te danken aan het feit dat er in Nederland steeds meer zonnepanelen worden geplaatst, niet alleen bij huishoudens, maar ook op daken van gebouwen en op de grond. CBS: “Het totale vermogen van zonnepanelen is in 2019 met ongeveer 2.400 megawatt gegroeid, en wordt geraamd op 6.900 megawatt.”
Aandeel windenergie
De productie van elektriciteit uit windenergie steeg van 10 miljard kWh in 2018 naar 10,7 kWh in 2019: een subtiele stijging van 7 procent. CBS: “Net als in de twee voorgaande jaren groeide het windmolenpark in Nederland nauwelijks. Per saldo nam de capaciteit van windmolens op land toe met 70 megawatt naar 3.500 megawatt. Op zee kwamen er geen molens bij en bleef de capaciteit staan op bijna 1.000 megawatt.”
Waarom belangrijk voor elektrische auto’s?
Elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen is enorm belangrijk om de ecologische voetafdruk van een elektrische auto te verkleinen. Een batterij-elektrische auto rijdt weliswaar lokaal emissievrij, maar voor de productie van het accupakket zijn veel grondstoffen nodig die over de hele wereld gewonnen moeten worden. Dat wordt vaak vergeten. Als daarnaast de ‘getankte’ stroom ook nog grijs is, dan is een batterij-elektrische auto niet zo milieuvriendelijk. Als het aandeel van hernieuwbare energiebronnen toeneemt in zowel het productiestadium als het stadium waarin de eigenaar jaren met de auto rijdt, dan wordt het verhaal steeds positiever.
Nog geen reacties