Column: laatste stuiptrekkingen Hollandse bijtellinggekte?
Door hoofdredacteur Tom Nederend
Door Tom Nederend . Altijd op zoek naar trends: Auto & Economie is zijn terrein. |
De afgelopen jaren hebben we het al een paar keer meegemaakt: auto’s (niet geheel toevallig allemaal met stekker) die plots in absurde hoeveelheden werden gekocht. Door zakelijk rijders welteverstaan. Bijenkorfachtige taferelen bijna. Zonder de auto überhaupt gezien, gevoeld, geroken of gereden te hebben.
De reden – hoe kan het ook anders bij ons Nederlanders: de portemonnee. De bijtelling op (semi-) elektrische auto’s verschoof de afgelopen jaren al van 0, naar 7, naar 15 en nu 22%. Alleen volledig elektrische auto’s krijgen op het moment nog sponsoring los van de overheid (4% in 2018), maar de zogenaamde Tesla-taks (elektrische auto’s boven de 50K betalen ook 22%) staat voor de deur.
Eerste gelukkige van de bijtellinggekte was Mitsubishi, met de Outlander PHEV. Die verscheen in het najaar van 2013 en werd in drie maanden tijd zoveel verkocht, dat de Mitsubishi-dealers het slapen in die periode maar helemaal oversloegen. Die PHEV-gekte herhaalde zich vervolgens eind 2015 (van 7 naar 15%) en eind 2016 (van 15 naar 22%).
En dit najaar breekt het cabaret opnieuw los: ondernemers slaan massaal de duurdere, volledig elektrische auto’s als de nieuwe Jaguar I-Pace en Tesla’s in, omdat ze vanaf 2019 een stuk duurder worden. Die merken lachen zich nu even rot, maar staan vanaf volgend jaar wel buitenspel.
Daarna is het schuddebuiken weer aan de elektrische auto’s onder de 50K, die nog tot eind 2020 kunnen genieten van 4% bijtelling. Dan (ben je er nog?) is het procentenfeest echt over en gaat alles naar 22%.
Wie er als laatst lacht? Laten we hopen op de consument, die eindelijk een auto kan gaan uitkiezen met het hart in plaats van het hoofd.
Nog geen reacties