Tips om te besparen op je autoverzekering
Er zijn diverse manieren om de premie voor je autoverzekering te verlagen; vaak zonder dat je hierdoor inboet aan dekking. Je WA-verzekering kan tientallen euro’s goedkoper worden en op een WA + volledig casco (All Risk) kun je zelfs enkele honderden euro’s per jaar besparen.
Vergelijk de premies van de verschillende aanbieders van autoverzekeringen
Bij de aankoop van een koelkast zul je bij de meeste grote witgoedbedrijven nagenoeg dezelfde prijs betalen voor hetzelfde model. Voor een autoverzekering geldt deze marktwerking totaal niet. Dezelfde verzekering met dezelfde voorwaarden kan op basis van jouw gegevens (leeftijd, woonplaats, rijgedrag etc.) bij de ene verzekeraar stukken goedkoper zijn dan bij een andere even populaire maatschappij. Het is dus absoluut de moeite waard om de tarieven van de diverse aanbieders eerst te vergelijken. Dit kun je eenvoudig doen op een vergelijkingswebsite voor autoverzekeringen. Door slechts enkele gegevens van je auto en jezelf (de bestuurder) in te toetsen krijg je een goed overzicht van de premies bij de verschillende verzekeraars in Nederland. Vervolgens kun je bij de 3 voordeligste maatschappijen een gedetailleerde offerte aanvragen, en de goedkoopste uitkiezen.
Voorkom dubbel verzekeren bij aanvullende verzekeringen
Aan je basisverzekering (WA, WA + beperkt casco of WA + volledig casco) kun je aanvullende verzekeringen toevoegen, zoals een rechtsbijstandverzekering, schade-inzittenden verzekering, ongevallen-inzittenden verzekering en pechhulp verzekering. Deze aanvullende verzekeringen kunnen nuttig zijn. Maar vaak genoeg hebben ze een overlap met andere verzekering die al hebt:
- Een aanvullende verzekering voor rechtsbijstand op je auto-assurantie is overbodig als je in je algemene rechtsbijstandverzekering al een dekking voor het verkeer hebt.
- Een aanvullende verzekering voor pechhulp is niet nodig als je al van assistentie verzekerd bent via je merkdealer of lid bent van een wegenwachtdienst (ANWB of Route Mobiel).
- Een aanvullende ongevallen-inzittenden verzekering (OIV) is in principe niet meer nodig als je al aanvullende schade-inzittenden verzekering (SVI) neemt. Een OVI keert een vast bedrag uit bij invaliditeit of overlijden terwijl een SVI alle daadwerkelijke schade vergoedt.
Bedank vriendelijk voor de no-claimbeschermer
De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden tegenwoordig een no-claimbeschermer aan, als aanvulling op je basisverzekering. Dit geeft je het recht om één keer per jaar schade te claimen zonder dat je premie omhoog gaat. In de praktijk blijkt dit pluspunt niet op te wegen tegen de minpunten. Bij een claim verlies je namelijk wel je schadevrije jaren, waardoor je bij overstap naar een andere verzekeringsmaatschappij automatisch minder no-claim korting zult krijgen. De no-claimbeschermer maakt het dus moeilijker voor je om in de toekomst een voordeligere verzekeraar uit te kiezen.
Neem geen All Risk verzekering op een oude auto
Dit wist je waarschijnlijk al, maar blijft goed om te vermelden. Voor een auto van 6 jaar en ouder is een volledige casco dekking (allrisk verzekering) niet langer rendabel. De premie van de verzekering is niet meer in balans met de mogelijke schade aan het voertuig. Het is voordeliger om eventuele schade aan je auto op eigen kosten te herstellen.
Met een hoger eigen risico betaal je minder premie
Indien je voor een nieuwe auto (jonger dan 6 jaar) een allrisk autoverzekering hebt afgesloten, kun je met een hoger eigen risico aardig besparen op de jaarpremie. Met dit hoger bedrag voor eigen risico betaal je zelf voor lichte schade aan je auto, maar ben je toch ingedekt voor die ene keer dat het goed mis kan gaan. Met een aanzienlijk eigen risico kan de premie voor je WA + volledig casco met € 100 tot € 200 omlaag gaan.
Nog geen reacties