Zo wordt de premie van je autoverzekering berekend
Duidelijkheid over de premie + handig rekenvoorbeeld
Wie een auto gebruikt, betaalt autoverzekering. Dat is heel vanzelfsprekend. Minder vanzelfsprekend is de manier waarop je premie van je autoverzekering wordt berekend. Tijd om daar eens in te duiken.
Opbouw premie autoverzekering
Hoe is je autoverzekeringspremie opgebouwd? Dat is de hamvraag. Weet in ieder geval dat de premie van een autoverzekering wordt vastgesteld op basis van een aantal factoren. Omdat premies tegenwoordig via de computer berekend worden, kunnen autoverzekeraars eenvoudig rekening houden met een flink aantal kleine risicofactoren.
Risicobepalingen
Een groot deel van de premiebepaling is dus gebaseerd op risicobepalingen. Hoe hoger het risico, hoe hoger de premie. Zo simpel is het. In de Randstad gebeuren er bijvoorbeeld meer ongelukken dan op het platteland. Er zijn dus premieverschillen tussen iemand die in Amsterdam of Rotterdam woont, of juist in Groningen of Assen.
Jongeren een risicogroep
Ben je jonger dan 24, dan ben je ook een risicogeval. Niet geheel onterecht, want jongeren maken nu eenmaal meer schades, zo blijkt al jaren uit statistieken van autoverzekeraars. Jongeren hebben minder rij-ervaring en betalen om die reden een hogere premie. Om jongeren goed op weg te helpen zijn er verzekeraars met een speciale autoverzekering voor jongeren, waarbij accessoires zoals lichtmetalen velgen standaard zijn meeverzekerd bij WA+ en All Risk (Volledig Casco). Bovendien krijg je tot 3 jaar na aankoop van de auto de aanschafwaarde terug bij total loss en diefstal (WA+ of All Risk).
Andere factoren
Postcode is dus belangrijk, net zoals leeftijd. Ook zaken als jaarkilometrage, het schadeverleden van de bestuurder, het type auto, de waarde van de auto, je betalingsverleden (was je vroeger een wanbetaler?), wel of geen eigen risico en natuurlijk de verzekering zélf hebben invloed op de hoogte van de premie. Bovendien kun je kiezen voor diverse aanvullende verzekeringen waardoor het premiebedrag toeneemt.
Soorten verzekeringen
Met de verzekering zelf bedoelen we natuurlijk het type verzekering. Er is doorgaans keuze uit WA, WA+ (Beperkt Casco) en All Risk (Volledig Casco). Een WA-verzekering is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering die verplicht is als je met een auto de weg op gaat. WA+ (Beperkt Casco) is uitgebreider, want je bent ook voor een aantal schades aan je eigen voertuig verzekerd, zoals schade als gevolg van brand, storm, hagel, diefstal, ruitbreuk of een aanrijding met een dier. Elke verzekeraar hanteert andere polisvoorwaarden. Goed om even uit te vogelen dus. De crème de la crème van alle autoverzekeringen is Volledig Casco, zeg maar een ander woord voor All Risk. Met deze verzekering ben je nagenoeg voor alle schades aan je eigen auto verzekerd, ook al ben je niet zelf schuldig. Volledig Casco is uiteraard duurder, maar geeft wel extra zekerheid. Voor de kilometervreter een fijne gedachte.
Diversiteit aan kreten
Bij de opbouw van een autoverzekeringspremie krijg je te maken met een diversiteit aan kreten. Zo begin je allereerst met een bruto premie. Die vormt de basis. Op basis van het aantal schadevrije jaren krijg je een bonus malus toebedeeld: een korting op je bruto premie. Je kan ervoor kiezen om je premie in één keer te betalen (dus voor één jaar), per kwartaal of gewoon per maand.
Zelf je premie berekenen
In onderstaand rekenvoorbeeld gaan we even uit van een maandpremie waarbij gekozen is voor een Wettelijke aansprakelijkheid aangevuld met een Beperkt Casco-autoverzekering en een schadeverzekering voor inzittenden. Zelf je premie berekenen? Dat kan hier.
Rekenvoorbeeld
WA + Beperkt Casco + schadeverzekering inzittenden Dekkingomschrijving: Wettelijke aansprakelijkheid Bruto premie: 35 euro Bonus malus bedrag: 10 euro Netto premie: 25 euro Dekkingomschrijving: Beperkt Casco Brutopremie: 75 euro Bonus malus bedrag: 35 euro Nettopremie: 40 euro Aanvullend: Schadeverzekering inzittenden Bruto premie: 7,50 euro Netto premie 7,50 euro Netto premie: 72,50 euro Assurantiebelasting (21 procent): 15,23 euro Maandelijkse premie van je autoverzekering: 87,73 euro
Nog geen reacties