Onderzoekers McKinsey voorspellen prijsdaling voor EV-accu's
MicKinsey
De onderzoekers baseren de voorspellingen vooral op basis van ontwikkelingen in de accu-industrie om het productieproces te optimaliseren, de productieschaal op te schroeven en de kosten te drukken. Ook denk McKinsey dat de accutechnologie zich dusdanig ontwikkelt dat de accu’s steeds efficiënter worden waardoor er minder nodig zijn om een acceptabele actieradius te realiseren. Echter zijn de factoren van inflatie niet meegenomen in de berekeningen.
Goedkopere en efficiëntere accu’s
Volgens McKinsey is de optimalisatie van de accu-industrie alleen al goed voor een prijsdaling van 30 procent in 2025. Het optimaliseren en opschalen van de productie van de benodigde materialen voor de accu’s zijn goed voor een prijsdaling van 25 procent. De grootste klapper moet komen van de ontwikkeling van de accu-techniek. De efficiëntere accu’s zouden 80 procent van de huidige accuprijs kunnen afsnoepen.
Kinderziektes
Dankzij de prijsdaling van de accu’s zal ook de verkoopprijs van elektrische auto dalen waardoor het elektrisch rijden dichterbij komt voor de gewone consument. Het is echter te kort door de bocht om nu al te stellen dat het elektrisch rijden een succes wordt. Volgens McKinsey-onderzoeker John Newman ondervind de elektrische auto-industrie momenteel kinderziektes die alle opkomende industrieën ervaren. In eerste instantie zla de vraag naar elektrische auto’s gering zijn, als de prijs van de accu’s niet daalt, zullen de nu nog dure elektrische auto’s nooit kunnen concurreren met conventionele auto’s.
Bloomberg en Pikes Research
De voorspelling van McKinsey is in lijn met de verwachtingen van andere Amerikaanse onderzoeksbureaus. Onlangs schenen Bloomberg en Pikes Research ook hun licht op de ontwikkelingen in de accumarkt. Bloomberg zag de gemiddelde prijs van een accupakket dit jaar dalen van 800 dollar naar 689 dollar (525 euro) per kWh. De berekeningen van Pikes Research voorspellen dat de prijs van EV-accu’s in 2017 kan dalen tot 523 dollar (398 euro) per kWh.
Nog geen reacties