Ministerie van Economische Zaken verkent elektrisch rijden
Verkenning elektrisch rijden
In een Green Deal met een consortium verenigd door The New Motion, beloofde de overheid te onderzoeken wat de consument nodig heeft om elektrisch te gaan rijden. En belofte maakt schuld natuurlijk. De ‘Verkenning Realisatie Eindbeeld EV Laadpunten en Energienetwerk’ , te vinden op de website van AgentschapNL, is een behoorlijk omvangrijk rapport geworden. Conclusie? Om elektrisch rijden te laten slagen moeten ‘we’ zeven knelpunten oplossen.
Knelpunten EV
De belangrijkste knelpunten die volgens het rapport een zeer snelle aanpak verdienen, zijn de beperkte beschikbaarheid van publieke laadpunten en de negatieve perceptie van consumenten ten aanzien van elektrisch rijden. Dat eerste knelpunt wordt al flink aangepakt, denk aan de activiteiten van stichting e-laad en onder andere The New Motion. Het aantal oplaadpunten en snelladers is dus groeiende, terwijl de perceptie van de consument anders is. Die heeft volgens de onderzoekers nog steeds grote angst om stil te blijven staan met een EV. Als voorbeeld is in het rapport het inzicht in de locatie van laadpunten en de beschikbaarheid hiervan genoemd. Volgens de overheid is ‘de informatiedeling tussen verschillende partijen een beperkende factor in het voorzien van adequate informatie aan de klant’. Dat kan stukken transparanter en concreter.
Daarnaast krijgt Tros Radar er flink van langs. In de uitzending van 9 april 2012 (vanaf, 14.20 ) zet het programma de EV neer als een auto waarmee je relatief eenvoudig kan stranden als de accu leeg is. Een verkeerd beeld volgens de onderzoekers en daar hebben ze inderdaad wel een punt. Foei Tros Radar, Big Brother is watching you! Aan Antoinette Hertsenberg, destijds presentatrice van het programma, kan het niet gelegen hebben. In een filmpje voor Nissan rijdt ze enthousiast rond in de elektrische Leaf en filosofeert ze over een duurzame toekomst: “Wat is er mooier dan met zonnepanelen op je dak energie opwekken voor de auto waar je in rijdt?” Goed punt Antoinette, ook wij weten niets beters.
Nog geen reacties