Mansveld: ‘Nederland moet koploper in duurzaamheid worden.’
Vandaag tekenden Nederland en Californië een overeenkomst om meerdere jaren samen te werken om de introductie van de elektrische auto te versnellen. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) gaf groen licht hiervoor tijdens een speciale conferentie in Sacramento. De samenwerking is een initiatief van stichting Coast-to-Coast E-Mobility.
Mansveld bezoekt deze week Californië dat geldt als een van de actiefste staten op het gebied van elektrisch rijden. Het doel is kennis over dit thema uit te wisselen en samenwerking op te zetten. Mansveld: ‘Californië is een pionier in de aanpak van het klimaatprobleem en milieubewustzijn. Daar kunnen wij van leren. Ik wil duurzaamheid, economie en innovatie met elkaar verbinden om Nederland duurzame koploper in Europa te maken.’
Samen met een delegatie van Nederlandse bedrijven en kenners op het gebied van duurzame mobiliteit bracht ze onder meer een bezoek aan Tesla Motors in Fremont. Ook had ze een ontmoeting met de gouverneur van de staat, Jerry Brown. In Californië is 25% van de nieuw verkochte auto’s voorzien van elektrische aandrijving
Persbericht Coast-to-Coast e-Mobility
Kijk mee naar de ambities van Californië opgetekend tijdens een rondreis in 2012
Persbericht
Staatssecretaris Mansveld versterkt banden met Californië
Nieuwsbericht | 25-10-2013
Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) brengt volgende week een werkbezoek aan Californië. Met dit bezoek wil zij de samenwerking met de Amerikaanse staat versterken en kennisuitwisseling over duurzaamheid, elektrische mobiliteit en recycling stimuleren. “Californië is een pionier in de aanpak van het klimaatprobleem en milieubewustzijn. Daar kunnen wij van leren. Ik wil duurzaamheid, economie en innovatie met elkaar verbinden om Nederland duurzame koploper in Europa te maken”, aldus de staatssecretaris.
Elektrische mobiliteit
In Fremont brengt Mansveld een bezoek aan Tesla Motors. Tesla ontwikkelt en produceert elektrisch aangedreven auto’s en beschikt over een Europees distributiecentrum in Tilburg. Ook heeft het bedrijf Amsterdam gekozen voor zijn Europese hoofdkantoor. Bovendien is Nederland het eerste Europese land waar Tesla’s zijn geleverd. “De vestigingen van Tesla zorgen in Nederland voor 150 banen. Een groene economie is een banenmotor”, zo stelt Mansveld.
Met de gouverneur van Californië, Jerry Brown, spreekt de staatssecretaris onder meer over elektrische mobiliteit. In de Verenigde Staten (VS) loopt Californië hierin op kop, één op de vier verkochte elektrische auto’s in de VS rijdt in deze staat. Eind september reden in Nederland ruim 13.000 elektrische auto’s, naar verwachting zijn dit er eind dit jaar 20.000. Nederland streeft naar 200.000 elektrische auto’s in 2020.
Samen met Matt Rodriquez, de minister van Milieu van Californië, opent Mansveld in Sacramento een workshop over de samenwerking tussen Californië en Nederland op het gebied van elektrische mobiliteit.
Duurzaamheid
In San Francisco bezoekt Mansveld afvalrecyclingbedrijf Recology. Zowel in San Francisco als in Nederland wordt veel afval gerecycled. Nederland streeft naar een optimaal gebruik van grondstoffen, een duurzaam gebruik van hulpbronnen en wil het afval dat nog ontstaat, beter scheiden en recyclen.
Tijdens haar bezoek aan Sacramento spreekt Mansveld met Mary Nichols die aan het hoofd staat van de Californian Air Resources Board over het emissiehandelsysteem van Californië (cap and trade) om de C02-uitstoot te verminderen. Ook bezoekt de staatssecretaris in Sacramento een project met duurzame woningen. Door de klimaatverandering neemt de noodzaak om energieneutraal te bouwen en renoveren toe. De Europese Commissie wil dat eind 2020 alle nieuwbouw nagenoeg energieneutraal is. Tot slot reist de staatssecretaris per fiets en trein naar de universiteit van Davis. Daar is een campus gebouwd die op termijn energieneutraal zal zijn. De universiteit van Davis werkt nauw samen met de universiteit van Wageningen.
De staatssecretaris wordt tijdens de reis vergezeld door vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen, onder wie president-directeur Dick Benschop van Shell, voorzitter Wiebe Draijer van de Sociaal Economische Raad, directeur klimaat van de Universiteit van Wageningen Kees Slingerland en Manon Janssen, directeur van Ecofys en boegbeeld van de topsector Energie.
Klimaattop Warschau
Het bezoek van de staatssecretaris is een opmaat naar de klimaattop die volgende maand in Warschau plaatsvindt. Daar worden stappen gezet voor wereldwijde afspraken in 2015. Nederland zet binnen de Europese Unie in op minimaal 40 procent minder CO2-uitstoot in 2030.
Nog geen reacties