LiFePO4-accu: wat is dat precies?
LiFePO4 uitgelicht
Elektrische auto’s zijn vaak uitgerust met een grote lithium-ion batterij. Conventionele auto’s met een verbrandingsmotor hebben een accu aan boord die uit diverse materialen bestaat. Gangbare soorten zijn accu’s met lood, AMG, gel of lithium. Een lithium accu is een relatief nieuw soort type accu. Je hebt een Li-Ion- of LiFePO4-accu. Wat is zo’n LiFePO4-accu?
Oorsprong van Lithium
In 1817 werd Lithium ontdekt door de Zweedse chemicus Johan August Arfwedson. Het materiaal heeft de afkorting Li op de periodieke tabel. Arfwedson sprak in eerste instantie over ‘litho’ wat in het Grieks ‘steen’ betekent. Het zilverwitte alkalimetaal heeft een hoge energiedichtheid en is daarom goed geschikt voor toepassing in accu’s.
Licht van gewicht
Een lithium accu een relatief nieuw soort type accu. Lithium accu’s kunnen diep ontladen worden en zijn zeer licht van gewicht. Vaak kiest een fabrikant – niet alleen van auto’s maar ook van fietsen – voor een Li-Ion accu. De reden is simpel. Voor fabrikanten is een Li-Ion accu goedkoper en aan de vervangingsaccu wordt nog een keer verdiend. Een duurzamer en beter, maar wel duurder alternatief is een LiFePO4-accu.
Kiezen voor LiFePO4-accu
Je kan er zelf voor kiezen om te investeren in een duurdere LiFePO4-accu. LiFePO4-accu’s zijn een variant onder de lithium accu’s. Er is bij dit type accu keuze uit verschillende amperages. LiFePO4-accu’s zijn tot ongeveer 95 procent ontlaadbaar.
Een LiFePO4-accu is wellicht wat duurder, maar het is wel de populairste en beste soort lithium accu op de markt. Accu’s met LiFePO4-technologie hebben cellen met een lithium-ijzer-fosfaat-substantie. Ze hebben daardoor geen milieuverontreinigende grondstoffen. De organische zouten fosfaat, ijzer en lithium zijn niet schadelijk voor het milieu en kunnen als kunstmest worden hergebruikt.
Een LiFePo4-accu heeft een vergelijkbare karakteristiek als een conventionele accu, ook met betrekking tot de veiligheid. Ook mooi genomen: ze hebben slechts éénderde van het gebruikelijk gewicht.
Bestand tegen hogere temperaturen
LiFePO4-technologie is ten opzichte van Lithium-Ion chemisch stabieler en onbrandbaar. Ze kunnen ook hogere temperatuur doorstaan zonder dat er ontbinding optreedt. Ze hebben bovendien een langere levensduur.
Lage ontladingssnelheid
Ook mooi meegenomen: een LiFePO4-accu is een niet-toxisch materiaal en geeft geen gevaarlijke of gevaarlijke dampen af. LiFePO4-accu’s hebben bovendien een lage ontladingssnelheid. Dit houdt in dat ze maandenlang kunnen blijven staan, zonder dat ze leeg raken of dat er permanente schade ontstaat. De levensduur van een LiFePO4-accu is beter, bovendien laadt dit type accu sneller op.
Acculader
Er bestaan acculaders die alle soorten accu’s kunnen opladen, maar het aanbod daarin is niet heel groot. Vaak wordt er bij een acculader of druppellader een beschrijving gegeven voor welke soorten accu’s ze geschikt zijn.
Mooi artikel
Zou je ook de LTO en LLTO kunnen toelichten?