Laadpaalklever is Onze Taal-woord van 2018!
Blokkeer-Friezen geëindigd op tweede positie
Het woord laadpaalklever is door lezers van het Genootschap Onze Taal met 23.000 leden verkozen tot het Onze Taal-woord van het jaar 2018. Dat heeft Onze Taal-directeur Vibeke Roeper bevestigd. Laadpaalklever was een van de tien kanshebbers voor de titel.
Opkomend fenomeen
Laadpaalklever staat voor ‘de bezitter van een elektrische auto die onnodig lang een plek bij een laadpaal bezet houdt’. Heel irritant natuurlijk. “Het woord laadpaalklever verwijst niet alleen naar een opkomend fenomeen als de elektrische auto, maar het laat ook op welluidende en humoristische manier zien hoe mensen zo’n innovatie gebruiken om er een extra voordeeltje uit te halen: een gegarandeerde parkeerplek”, aldus Onze Taal.
De tien kanshebbers
Het woord laadpaalklever versloeg met 31 procent van de stemmen het woord blokkeer-Friezen (13 procent), gevolgd door vliegschaamte (10%), zeebezem (9%) en brexit (9%). De termen gele hesjes, mooiweermoeheid, dividendbelasting, sleepwet en klimaatgekkie bleven buiten de top-5.
De betekenissen van alle woorden
blokkeer-Friezen – groep personen die in Friesland een snelwegblokkade opzette om anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden.
brexit – de ‘Britse exit’ uit de EU. Was al Onze Taal-woord van het jaar in 2016, maar is onverminderd actueel.
dividendbelasting – belasting op winstuitkering door beursgenoteerde bedrijven, die eerst zou worden afgeschaft, en toen toch niet.
gele hesjes – aanduiding voor leden van een ongeorganiseerde protestbeweging, gericht tegen regering en politiek, voornamelijk actief in Frankrijk, maar ook (in mindere mate) in België en (in nog mindere mate) in Nederland.
klimaatgekkie – denigrerende aanduiding voor persoon die de theorie aanhangt dat de opwarming van de aarde het klimaat ingrijpend en onomkeerbaar verandert.
laadpaalklever – bezitter van een elektrische auto die onnodig lang een plek bij een laadpaal bezet houdt.
mooiweermoeheid – het verschijnsel dat mensen het aanhoudende mooie weer zat zijn, bijvoorbeeld omdat dat hen hindert in hun dagelijks functioneren.
sleepwet – bijnaam voor de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017, die de bevoegdheden regelt van de overheid waar het gaat om het in de gaten houden van burgers en organisaties.
vliegschaamte – schaamte die iemand ervaart bij het maken van een vliegreis terwijl er minder milieubelastende alternatieven zijn om zich te verplaatsen.
zeebezem – 600 meter lange veegarm waarmee plastic uit de zeeën en oceanen gevist gaat worden.
Nog geen reacties