Iedere elektrische Karma kost Fisker 660.000 dollar
De elektrische Fisker Karma met range extender is wereldwijd een succesverhaal. Nu blijkt echter dat de Amerikaanse autobouwer diep in de buidel tast om deze milieuvriendelijke sportsedan op de weg te zetten. Volgens het Amerikaanse persbureau Bloomberg kost iedere verkochte Karma het merk 660.000 dollar.
Schulden
Het verlies komt volgens Bloomberg vooral door de 1,3 miljard dollar die Fisker van investeerders en de overheid heeft ontvangen. De journalisten van Bloomberg deelden het bedrag door het aantal geproduceerde auto’s met een verlies van 660.000 dollar per auto als uitkomst. Omdat de productieband van Fisker voorlopig stilligt, verwacht Bloomberg niet dat het verlies per auto snel zal teruglopen.
Eerste terugbetaling gemist
Inmiddels zijn er vanuit diverse Amerikaanse instellingen kritiek geuit op het verschaffen van de 529 miljoen dollar staatssteun aan Fisker om de Karma in Amerika te produceren. Op 22 april zou de fabrikant namelijk zijn eerste 20,2 miljoen dollar van het overheidsgeld moeten terugbetalen, maar vooralsnog is niet bekend of dat gelukt is. Analisten van het Amerikaanse onderzoeksbureau PrivCo claimen nu dat de Amerikaanse overheid zijn vingers heeft gebrand aan Fisker:
“Het Amerikaanse Energieministerie had al veel eerder door moeten hebben dat Fisker niet aan de gestelde voorwaarden voor de lening kon voldoen.” In reactie op het onderzoek van PrivCo stelt Fisker dat er ‘feitelijke onjuistheden’ in het rapport van staan. Zo zou bijvoorbeeld niet kloppen dat de Amerikaanse overheid in december 2010 al wist dat Fisker z’n doelstellingen voor de lening niet ging halen.
Nederlandse levering nog steeds mogelijk
Jan Rooderkerk, woordvoerder van Fisker Nederland, nuanceert de berichtgeving van Bloomberg: “Bij alle Amerikaanse nieuwsberichten over Fisker moet je je afvragen wat voor politieke belangen er spelen. Voor Nederland geldt dat de Karma gewoon nog uit voorraad verkrijgbaar is. Maar als consumenten een auto in een andere kleur willen hebben, dan kunnen wij die helaas niet leveren.”
Nog geen reacties