Hoe lang gaat een elektrische auto mee?
Hoeveel garantie is er op de batterij?
Elektrische auto’s vergen minder onderhoud dan auto’s met verbrandingsmotor. Gaan ze echter ook even lang mee?
Een elektrische auto is een investering. Nog steeds zijn ze prijziger dan eentje met een benzinemotor. De elektromotor en aandrijving vragen echter aanzienlijk minder onderhoud. Ook de remmen gaan langer mee doordat elektrische auto’s remenergie terugwinnen en daarmee veel remmend vermogen bieden zonder gebruik van het reguliere remsysteem. Dus de extra investering verdien je op termijn terug. Hoe zit het echter met de levensduur van de elektrische auto? Gaat die wel voldoende lang mee?
Levensduur elektrische auto
Fabrikanten van elektrische auto’s weten dat kopers bang zijn voor de levensduur van de batterij, het duurste onderdeel. Iedereen heeft immers de ervaring dat de batterij van een mobiele telefoon na vier jaar wel zijn beste tijd heeft gehad. Dus hoe zit het met die in de auto? Garanties moeten die angst wegnemen. Acht jaar of 160.000 km garantie op de batterij is heel gebruikelijk bij nieuwe elektrische auto’s.
Hoeveel garantie op batterij elektrische auto?
Hyundai gaat nog een stap verder. Ook bij dit merk krijg je acht jaar garantie op de batterij van de elektrische IONIQ-modellen maar de gegarandeerde kilometerstand is veel hoger gesteld. Op 200.000 km om precies te zijn. Vrijwel geen enkel ander merk biedt garantie voor zo’n hoog kilometrage. Alleen Tesla biedt voor de Model S en Model X 240.000 km.
Wat houdt garantie in?
Hoe zit het de garantie? Krijg je een nieuwe batterij als de capaciteit en daarmee de actieradius afneemt? Daar zijn de fabrikanten van elektrische auto’s duidelijk over. Je kunt geen aanspraak maken op garantie zo lang de batterij altijd nog meer dan 70% van zijn oorspronkelijke capaciteit heeft. Dat is meetbaar en kun je ook laten meten bij bedrijven die daarin zijn gespecialiseerd. De autofabrikanten kunnen dat ook maar dan voelt dat toch wel als de slager die zijn eigen vlees keurt.
Levensduur batterij
Er is inmiddels veel meer ervaring met de levensduur van elektrische auto’s en hun batterijen. De eerste Toyota’s Prius Hybrid rijden nog rond en bij metingen bleek dat 20 jaar oude batterijen nog altijd makkelijk 70% capaciteit of meer boden. Onderzoek onder Tesla-rijders heeft uitgewezen dat de batterijen in hun auto’s na 250.000 km altijd nog meer dan 90% haalden. Ook bij de Nissan Leaf zijn er dergelijke ervaringen. Batterijen van tien jaar of ouder zitten nog op 85 tot 90% van hun capaciteit.
Invloed van snelladen op levensduur elektrische auto
De huidige generatie lithium-ion batterijen in elektrische auto’s gaat 15 tot 25 jaar mee. Meer kilometers per jaar en dus intensiever laden zijn van invloed op de levensduur. Dat is logisch: wie meer en vaker rijdt in een auto met verbrandingsmotor weet ook dat je na 250.000 km of bij 15 jaar plotseling voor een hoge uitgave kunt staan voor een grote reparatie aan bijvoorbeeld de motor of versnellingsbak. Dus in feite gaat een elektrische auto zeker even lang mee.
Batterij elektrische auto heeft restwaarde
Dat elektrische auto’s en hun batterijen lang mee gaan blijkt ook wel uit de matige beschikbaarheid van afgedankte batterijen. Die zijn gewenst voor stationaire toepassingen, zoals voor de opslag van de energie van zonnepanelen. Een batterij die op 70% capaciteit zit, kan immers nog jarenlang dienst doen voor opslag van stroom en die weer leveren als de zonnepanelen geen energie opwekken. Dus als het donker is. In die zin behouden batterijen van elektrische auto’s hun waarde en leveren ze nog geld op voor andere doeleinden. Een elektrische auto is dus beslist nog niet afgeschreven als de batterijcapaciteit is teruggelopen.
Nog geen reacties