Het succes achter Tesla
Van programmeren naar ondernemen en de rijkste man ter wereld
Tesla-baas Elon Musk is sinds kort de rijkste man ter wereld. Hoe bereikte hij dit succes? Zijn carrière in vogelvlucht.
Elon Musk werd geboren in Zuid-Afrika. Hij begon op tienjarige leeftijd zichzelf te leren programmeren en verkocht op zijn twaalfde een eigen videospel. Vlak voor zijn achttiende verjaardag nam hij via zijn moeder het Canadese burgerschap aan en verhuisde daarheen. In Canada voltooide hij meerdere universitaire opleidingen, maar legde de laatste daarvan aan de kant om eigen bedrijven op te richten.
Toetreding tot Tesla
In de jaren ’90 verdiende Musk goed geld met de bedrijven Zip2, X.com en PayPal. In recentere geschiedenis richtte hij, inmiddels verhuisd naar de VS, het ruimtevaartbedrijf SpaceX op. In 2004 voegt hij zich bij het een jaar eerder opgerichte Tesla, Inc. Hij kwam binnen als voorzitter van de raad van bestuur en was vooral nauw betrokken bij het design van de Tesla Roadster.
Uitbreiding
Tijdens een reorganisatie in de financiële crisis van 2008 werd Musk algemeen directeur. Dat jaar kwam ook de genoemde Roadster op de markt. Ook levert Tesla techniek aan merken als Mercedes-Benz en Toyota. Hierna timmerde het werk flink aan de weg. Er werd hard gewerkt aan een sedanachtig model: de in 2012 geïntroduceerde Model S. In 2015 volgde de Model X, een SUV.
Musk wil zo veel mogelijk mensen aan de elektrisch auto krijgen. Daarvoor ontwikkelde hij de relatief betaalbare Model 3. Ook wil het bedrijf technologie blijven leveren aan andere merken, zodat zij de lange ontwikkelingstijd niet meer hoeven te investeren. Ook introduceerde Musk de Tesla Supercharger-stations voor snelladen.
Salaris van één dollar
Aanvankelijk kreeg Musk als algemeen directeur dik betaald, maar sinds 2014 bedraagt zijn salaris nog slechts één dollar per maand. Waar verdient hij zijn vermogen dan mee? Moet hij zich nu zorgen maken over het betalen van de wa verzekering? Nee hoor. Musk verdient zijn miljoenen door te handelen met de aandelen van het bedrijf, aangevuld met prestatiebonussen. Dat was al een heel winstgevend verhaal, maar doordat het aandeel van Tesla de afgelopen periode flink is gestegen, is Musk op een relatief eenvoudige manier zelfs de rijkste man ter wereld geworden.
Toekomstplannen
De Tesla Y is vorig jaar geïntroduceerd in de VS en moet later dit jaar ook naar Europa komen. Het meest concrete toekomstplan voor daarna is de introductie van de Semi, een grote vrachtwagen bedoeld voor de Amerikaanse markt. Die werd in 2017 gepresenteerd en dit jaar moet de productie dan echt van start gaan. Ook werkt Tesla aan een nieuwe generatie Roadster. In 2019 werd de Cybertruck onthuld, een voorbode voor een pick-up. Wel is het de vraag of de productieversie er straks echt zo futuristisch uitziet.
Nog geen reacties