Garage aan huis: hier moet je aan denken
Helaas is niet iedere woning standaard voorzien van een garage. Steeds meer mensen kiezen er echter wel voor om er eentje te laten bouwen. Dat is niet voor niets. Een garage biedt veel voordelen. Denk alleen al aan het feit dat je hiermee altijd een eigen parkeerplekje bij huis hebt. Daarnaast kan het ook de levensduur van de auto verlengen en voorkom je onnodige schade of diefstal.
Ondanks al deze voordelen, heb je misschien ook je twijfels. Er komt immers veel kijken bij het bouwen van een eigen garage. Je wil je auto goed kunnen beschermen. Ervoor zorgen dat deze daadwerkelijk van alle voordelen kan profiteren. Maar dan moet er nog wel heel veel gebeuren. Waar moet je allemaal aan denken voordat je de garage kunt bouwen? Hoe groot moet de garage zijn bijvoorbeeld? Hoe richt je deze in? Is een vergunning noodzakelijk? Je leest het allemaal in dit artikel.
De juiste grootte en indeling
Een garage kan voor heel veel verschillende doeleinden worden gebruikt. Er zijn mensen die dit als hobbyruimte gebruiken, er een echte kamer van maken of inderdaad om hun auto, motor en fietsen te stallen. De grootte van de garage is dus afhankelijk van de wijze waarop deze wordt gebruikt. Maar ook dan zijn enkele kanttekeningen nodig.
Gebruik je de garage bijvoorbeeld voornamelijk voor het veilig parkeren van de auto? Zorg er dan in elk geval voor dat de garage een stuk(je) groter is dan de auto. Je wil geen kant-en-klare ‘doos’ om je auto heen bouwen. Als je de garage te klein bouwt, kan dit mogelijk gebruikersproblemen veroorzaken. Denk alleen al aan het feit dat je jezelf altijd tussen de auto en de muur moet wringen om überhaupt in te kunnen stappen of weg te kunnen gaan. Daarnaast wil je ook dat een mogelijke grotere auto in de toekomst ook past/
Zorg er niet alleen voor dat de garage de juiste ruimte heeft, maar zorg ook voor voldoende verlichting. In de vorm van natuurlijk licht door ramen te plaatsen, maar ook met bijvoorbeeld inbouwspots. Handig wanneer je in het donker thuiskomt of wil vertrekken. Ook prettig wanneer je de garage tevens gebruikt om te hobbyen. Goede verlichting is dan noodzaak.
Is een vergunning verplicht?
Een garage wordt in de meeste gevallen als uitbouw beschouwd. Daarom zal je vrijwel altijd een omgevingsvergunning aan moeten vragen. Dit is bij de meeste woningen het geval. Toch niet altijd. Soms mag je een garage wel vergunningsvrij aanvragen. Bijvoorbeeld wanneer dit al eerder in het bouwplan is opgenomen of omdat deze aan eerder gestelde voorwaarden voldoet. Om erachter te komen of dit ook bij jouw situatie van toepassing is, is het belangrijk dat je dit ruim van tevoren navraagt bij de gemeente.
De juiste garagedeur
Bij het bouwen van een garage is functionaliteit het allerbelangrijkste. Hierbij speelt de garagedeur een essentiële rol. De meest gekozen garagedeuren zijn de roldeur, kanteldeur en openslaande deur.
Roldeuren zijn bij uitstek geschikt voor kleinere garages. De deur rolt zichzelf op, waardoor deze maar heel weinig ruimte nodig heeft. Nadeel van de roldeur is dat het slecht isoleert.
Openslaande deuren slaan naar buiten open en zijn meestal van hout gemaakt. Daardoor is de aanschafprijs vaak wat duurder. Wel isoleert dit materiaal beter. Daardoor zijn deze deuren beter geschikt voor garages die ook als kamer worden gebruikt.
Kanteldeuren zijn erg simplistisch en beschikken over de laagste aanschafprijs. Ze zijn de perfecte keuze voor iemand die de garage zo goedkoop mogelijk wil houden. Hoewel de deur prima volstaat, zal deze nauwelijks isoleren.
Nog geen reacties