achtergrondafbeelding
Continental New Wheel Concept

EV-Nieuws: Een speciaal wiel voor elektrische auto’s

Continental New Wheel Concept - Nikola Zero - Nissan e-NV200 ‘Camping Edition’

18 aug 2017, 10:47  •  Autonieuws  •  Door
AutoRAI.nl AutoRAI.nl logo

Elektrische auto’s moeten volgens bandenproducent Continental een geheel eigen wiel krijgen, dat elektrisch rijden efficiënter maakt.

Continental New Wheel Concept

De New Wheel Concept van Continental is bijzonder omdat het wiel uit twee aluminium onderdelen bestaat. De enige overeenkomst met een regulier autowiel is dat het rubber op de normale manier de velg omwikkeld. Wat maakt de New Wheel Concept dan zo bijzonder? De schijfrem zit vast aan het stervormige deel van de velg. Zodoende knijpt het remblok zich niet aan de buitenzijde van de remschijf maar aan de binnenzijde vast en kan er een grotere remschijf worden geplaatst. Het is mogelijk om een aluminium remschijf te gebruiken. Dat is weer gunstig voor het onafgeveerde gewicht en het voorkomen van roestvorming, zonder in te leveren op remprestaties.

Corrosievrij
Al die aspecten maken dit wiel bij uitstek geschikt voor elektrische auto’s waarop remmen niet of nauwelijks worden gebruikt. Elektrische auto’s als de BMW i3 of Opel Ampera-e remmen bijvoorbeeld op de elektromotor om energie terug te winnen. Dat levert vaak al voldoende vertraging op om de auto compleet tot stilstand te dwingen. De reguliere stalen schrijfremmen worden op die manier nauwelijks gebruikt. De corrosievrije aluminium schijven garanderen optimale remcondities, ook als ze lange tijd niet gebruikt zijn. Een ander voordeel van de New Wheel Concept van Continental is dat de band en velgrand afzonderlijk van de spaken en remschijf te demonteren zijn. Dat maakt bandenwissels ook een stuk eenvoudiger, want je laat het centrale deel dan gewoon zitten.

Nikola Zero, wow!

“The most powerful electric UTV… in the world”, zou voormalig Top Gear-presentator Jeremy Clarkson zeggen. Maak kennis met de Nikola Zero: een extreme off-roader met dito prestaties. Er is keuze uit twee versies: een Zero met 306 kW (415 pk) en 4.982 Nm koppel – leverbaar vanaf 35.000 dollar – of een uitvoerig met 408 kW (555 pk) en 6.644 Nm. Vooral het koppel maakt indruk. Nikola heeft dit bereikt dankzij een aangepaste reductie. Elke elektromotor – er zijn er vier – levert al meer dan 1.000 Nm. Je kan kiezen uit een 75, 100 of 125 kWh accupakket.

Te koop in Verenigde Staten
Het grootste accupakket moet de Zero een actieradius geven van 360 kilometer in 4×4-modus. De sprint van 0 naar 96 km/u duurt 3,9 seconden. Het opladen via een 400 Volt snellader duurt 2 uur of 7 uur met een 240 Volt output. Zaken als 32-inch wielen, een infotainmentsysteem met 10-inch touchscreen en LED-verlichting zijn allemaal aanwezig. Nikola Powersports hoopt de productie in januari 2018 te starten om kort daarna de eerste exemplaren aan Amerikaanse klanten af te leveren. De Nikola Zero is leverbaar in de kleuren Nikola Blue, Green, Black of Camo.

Nissan e-NV200 ‘Camping Edition’

De vakanties zijn in volle gang. Miljoenen mensen strijken neer op campings. De Britten Kevin en Elaine Smith doen dat in een bijzondere elektrische Nissan e-NV200. Het busje is omgebouwd tot een heuse camper door de camperombouwspecialisten van Hillside Leisure. De auto heeft nu 250 Watt zonnepanelen op het uitklapbare dak. Dat is best uniek. Toch is het idee van een kampeerversie van de e-NV200 niet uniek. Wereldwijd rijden al meer camping-edities van de Nissan e-NV200 rond. Kennelijk is zo’n e-NV200 ideaal voor kampeertripjes. Er bestaat zelfs een Nederlands bedrijf die de auto’s verhuurd in Oostenrijk.

Nog geen reacties


Reageer

Share Tweet Share Share E-Mail