EV-Nieuws: Ooit een elektrisch vliegtuig zien vliegen?
Lilium Jet + Mitsubishi PHEV uit 1919 + opties Opel Ampera-e
Niet alleen elektrische auto’s zijn in opkomst. Ook elektrische vliegtuigen. Die laatste bestonden tot voor kort alleen op papier. Nu is er daadwerkelijk een exemplaar opgestegen. Geheel geruisloos.
Lilium Jet
Maak kennis met de Lilium Jet. Een vliegtuig die net even wat anders is dan andere vliegtuigen. In de eerste plaats omdat het een elektrisch vliegtuig is. Maar ook omdat de Lilium Jet verticaal kan opstijgen en landen dankzij drie straalmotoren. In de toekomst moet het werkelijkheid zijn. Lilium Jet ziet veel kansen in de taxibranche maar ook in de particuliere sector. Vooral omdat op papier geen landingsbaan nodig is.
Testvlucht
De eerste testvlucht is succesvol afgerond. Een tweepersoons prototype voerde in Beieren diverse manoeuvres uit, waaronder een zogeheten signature move. Het vliegtuig gaat dan na het verticaal opstijgen over van zweven naar voorwaarts vliegen. Een knappe prestatie dus. De topsnelheid bedraagt 300 km/u. Lilium Jet werkt overigens ook aan een vijfpersoons variant.
Bijzonder: Mitsubishi Model A met Outlander PHEV-techniek
In 1917 introduceerde Mitsubishi de Model A waarvan slechts 22 exemplaren zijn gemaakt. De auto vormde het begin van Mitsubishi Motors dat we vandaag vooral kennen van plug-in hybrides. Om stil te staan bij deze Model A, alweer honderd jaar geleden, bouwt Mitsubishi Motors North America (MMNA) in samenwerking met West Coast Customs (WCC) een hypermoderne Model A. WCC bouwt op basis van het platform van de huidige Outlander PHEV een Mitsubishi Model A met originele looks maar met hypermoderne PHEV-technologie. Na verluidt is de bouw van de Model A PHEV in de zomer van dit jaar afgerond. Het origineel had overigens een 2,8-liter viercilinder benzinemotor met 35 pk. De nieuwe Model A PHEV krijgt de 2,0-liter benzinemotor en twee elektromotoren van de Outlander PHEV.
Beperkt aantal opties voor Opel Ampera-e
Het leveringsprogramma van de Ampera-e is lekker overzichtelijk. Er is keuze uit slechts twee versies: de Innovation (40.995 euro) en de Launch Executive (44.995 euro). Alleen die laatste versie wordt in 2017 nog afgeleverd. De levering van de Innovation start pas in 2018. Opel levert de Ampera-e standaard met nagenoeg alle opties. Toch zijn er nog wat opties voor de Ampera-e Innovation. Neem het Premium-pakket (2.195 euro). Dit pakket bestaat uit geperforeerde lederen Athens-bekleding in Jet Black, een middenarmsteun achterin met opbergvak, verwarmbare stoelen vóór en achter, verwarmbaar met leder afgewerkt stuurwiel met stuurwielbediening, 17-inch lichtmetalen Carbon Flash-wielen en een Bose-geluidsysteem.
En voor de volledigheid: er is keuze uit zes kleuren
Een andere optie is het Driver Assistance-pakket. Dit kost 995 euro en biedt een achteruitrijcamera, volgafstand-indicatie, Advanced Park Assist II, verkeersbordherkenning en een rijstrook- en dodehoek-waarschuwing. Beide pakketten zijn overigens standaard op de Launch Executive. Er is ook een Winterpakket voor de Innovation-versie. Dit kost 695 euro en biedt een verwarmbaar met leder afgewerkt stuurwiel en verwarmbare voorstoelen. En voor de volledigheid: er is keuze uit zes kleuren: Summit White (standaard), de metaalkleuren (795 euro) Quantum Gray, Sky Silver, Electric Blue, Mineral Black en de trendkleur Glory Red (995 euro).
Nog geen reacties