Elektrische auto via financial lease: dit zijn de voordelen
Veruit de meeste elektrische auto’s worden momenteel zakelijk aangeschaft. Dat is niet voor niets. Voor zowel de berijder als de ondernemer zijn er meerdere financiële voordelen te behalen. Lees hier alle voordelen als je een elektrische auto aanschaft via financial lease.
Financial lease
Financial lease is een zakelijke leasevorm waarbij de leasemaatschappij alleen de aanschafwaarde van de auto financiert (exclusief BTW). De onderneming betaalt hiervoor maandelijks rente en aflossing. Zaken als verzekering, motorrijtuigenbelasting, onderhoud, banden en reparatie zijn niet in het maandbedrag inbegrepen.
Behalve de gebruikelijke voordelen van financial lease ten opzichte van operational lease, zijn er nog eens extra financiële voordelen te behalen als je kiest voor een elektrische leaseauto. En dan hebben we het niet alleen over de gunstige laadtarieven per kWh ten opzichte van de literprijs van benzine- en diesel.
Geen BPM
Op de eerste plaats is een elektrische auto tot en met 2024 vrijgesteld van BPM. Dat zorgt niet alleen voor een aantrekkelijke prijsstelling. Dit betekent ook dat het BTW-component in de consumentenprijs groter is dan bij auto’s waarvoor wel BPM betaald moet worden.
En aangezien de onderneming bij financial lease, in tegenstelling tot operational lease, direct economisch eigenaar wordt van de auto die dan tot het bedrijfsvermogen gerekend wordt, profiteer je als ondernemer van een hogere BTW-aftrek.
Geen wegenbelasting
Bij financial lease komt de wegenbelasting van de leaseauto voor rekening van de onderneming. Maar een elektrische auto is tot en met 2024 vrijgesteld van wegenbelasting.
In 2025 krijgen geldt voor elektrische auto’s nog een korting van 75% op de wegenbelasting, waarna vanaf 2026 het volledige tarief voor de wegenbelasting in rekening wordt gebracht.
Milieu-investeringsaftrek (MIA)
Ondernemers die een elektrische auto aanschaffen via financial lease, mogen gebruik maken van de milieu-investeringsaftrek (MIA). Hiermee mag je een bepaald percentage van het aankoopbedrag aftrekken van de brutowinst. Hierdoor betaal je dus minder winstbelasting. Een batterij-elektrische auto komt in 2020 in aanmerking voor een MIA van 13,5% over een aankoopbedrag van maximaal 40.000 euro.
Een laadpunt komt overigens ook in aanmerking voor de MIA als dat tegelijkertijd met de elektrische auto wordt aangeschaft. Het investeringsbedrag van de auto en het laadpunt bij elkaar moet dan wel onder de 40.000 euro blijven.
Aftrekposten
Doordat je bij financial lease, in tegenstelling tot operational lease, direct economisch eigenaar wordt van de auto, kun je als ondernemer gebruik maken van diverse aftrekposten. Behalve dat de BTW over het aanschafbedrag van de auto en alle bijkomende kosten van verzekering, onderhoud, reparatie en banden kan worden teruggevraagd bij de BTW-aangifte, mogen ondernemers ook het volledige rentebedrag van de winst aftrekken.
Verder mogen werkgevers ook alle laadkosten van een werknemer met een elektrische leaseauto volledig onbelast vergoeden, zowel in het binnenland als buitenland. Dat geldt ook voor alle kosten als een werknemer met een elektrische leaseauto thuis een laadpunt heeft aangelegd.
Lage bijtelling
Als je als werknemer een elektrische auto van de zaak rijdt en die ook privé gebruikt, moet je voor het gebruik van die auto bijtelling betalen. De bijtelling is voor een elektrische auto echter aanzienlijk lager dan bij een auto met een brandstofmotor, namelijk 8% in plaats van 22%.
Dit bijtellingspercentage geldt bij registratie in 2020 en een consumentenprijs tot 45.000 euro. Als de elektrische auto duurder is, geldt voor het restantbedrag boven de 45.000 euro een bijtelling van 22%. De korting op de bijtelling is geldig voor een periode van maximaal zestig maanden.
Nog geen reacties