Elektrische auto met accu van lithium-ion of lithium-ijzerfosfaat: de voor- en nadelen
Hoe ver kan ik ermee rijden en hoe veilig is de accu: dit zijn twee van de meest gestelde vragen van mensen die interesse hebben in een elektrische auto. Ook fabrikanten zoeken manieren om elektrische auto’s steeds verder te verbeteren en ontwikkelen accu’s van verschillende samenstellingen. De meeste elektrische auto’s hebben lithium-ion accu’s, maar er komen ook steeds meer modellen met lithium-ijzerfosfaat accu’s op de markt. Ontdek hier de belangrijkste eigenschappen van deze accusoorten.
Lithium-ion accu
Laten we beginnen met de lithium-ion accu (Li-ion), momenteel de meest gebruikte in een elektrische auto. Deze soort heeft een hoge energiedichtheid, wat betekent dat ze veel energie kunnen opslaan in verhouding tot hun gewicht en grootte. Dit maakt het mogelijk om auto’s te produceren met een relatief grote actieradius zonder dat de batterij te zwaar of te groot wordt voor toepassing in een personenauto. Daarnaast kunnen Li-ion accu’s relatief snel worden opgeladen, vooral bij een snellaadstation, en dat is wat EV-rijders natuurlijk graag willen.
Li-ion accu’s kennen ook enkele nadelen. Als ze met een te hoog laadvermogen worden opgeladen, te vol worden opgeladen of beschadigd raken, kunnen ze oververhit raken en zelfs in brand vliegen. Hoewel ze duizenden laadcycli kunnen doorstaan, zal ook de capaciteit van een Li-ion accu langzaam afnemen. Dat betekent dat je met een volgeladen accu na verloop van tijd steeds minder ver kunt rijden.
Verder zijn de productiekosten van deze accu’s nog relatief hoog, voornamelijk vanwege de kosten van de grondstoffen. Mede hierdoor betaal je voor een elektrische auto met een lithium-ion accu fors meer dan voor dezelfde auto met een verbrandingsmotor.
Lithium-ijzerfosfaat accu
Lithium-ijzerfosfaat accu’s, ook wel LFP-accu’s genoemd, zijn sterk ik opkomst. Deze hebben een aantal voordelen ten opzichte van traditionele lithium-ion accu’s. Zo zijn LFP-accu’s veiliger omdat ze bestand zijn tegen overladen en extreme temperaturen, zonder te ontbranden of te exploderen. Daarnaast hebben ze een langere levensduur dan Li-ion accu’s. Ze kunnen meer laad- en ontlaadcycli doorstaan met nauwelijks verlies van capaciteit.
LFP-accu’s hebben ook een betere thermische stabiliteit en zijn minder gevoelig voor temperatuurschommelingen. Dit betekent dat ze beter geschikt zijn voor gebruik in warme en koude klimaten en dat de actieradius bij extreme temperaturen nog steeds voldoet aan de verwachting van de klant, terwijl een Li-ion accu aanzienlijk minder stroom kan vasthouden (lees: veel kleiner rijbereik) als het bijvoorbeeld vriest.
Verder zijn LFP-accu’s vrij van kobalt, een materiaal dat ethische en milieuvraagstukken met zich meebrengt in de mijnbouwsector. Hierdoor zijn ze milieuvriendelijker en duurzamer. Als we kijken naar de kosten, dan blijkt dat de grondstoffen voor LFP-accu’s over het algemeen goedkoper en overvloediger aanwezig zijn.
Er zijn echter ook nadelen aan LFP-accu’s. Ze hebben een lagere energiedichtheid dan Li-ion accu’s, wat betekent dat ze voor dezelfde hoeveelheid energie groter en zwaarder kunnen zijn. Ook kunnen ze doorgaans minder snel worden opgeladen dan Li-ion accu’s en hebben ze over het algemeen een lagere nominale spanning, wat kan leiden tot minder efficiëntie in sommige toepassingen.
Nog geen reacties