Elektrisch rijden op zonne-energie schoner dan rijden op biobrandstof
Elektrisch rijden op zonne-energie is milieuvriendelijker en efficiënter dan rijden op biobrandstof. Dit blijkt uit een rapport van Amerikaanse en Noorse universiteitsstudenten die onderzoek deden naar de meest effectieve manier om een compacte auto 100 kilometer te laten rijden.
Zonne-energie scoort goed
In het onderzoek werd onder meer rekening gehouden met het gebruik van landbouwgrond, uitstoot van broeikasgassen, het gebruik van fossiele brandstof en de productie en gebruiksduur van zowel de brandstof als de voertuigen. Het grootste probleem met biobrandstoffen is volgens het rapport dat ze niet heel efficiënt zijn. Er zijn relatief veel grondstoffen nodig om biobrandstof te produceren. Zonnepanelen zijn volgens de onderzoekers veel efficiënter. Als zo’n 1 procent van de aarde voorzien zou zijn van zonnepanelen, kan dat voldoende energie opleveren om in de volledige wereldwijde elektriciteitsbehoefte te voorzien tot 2050.
Zonnepanelen efficiënter dan biostroom
De onderzoekers hebben ook inzichtelijk gemaakt wat de efficiëntie is van de productie van elektriciteit op basis biobrandstof . “Planten kunnen via fotosynthese theoretisch gezien zonlicht met een efficiëntie van 33 procent omzetten in bruikbare energie. Echter blijkt in de praktijk dat er gemiddeld 1 procent van de zonne-energie die nodig is om de plant te laten groeien uiteindelijk wordt opgeslagen. De gemiddelde opslagefficiëntie van zonnepanelen bedraagt zo’n 10 procent. Rijden op zonnestroom is dus een stuk efficiënter.”
Nog geen reacties