Elektrisch rijden: de toekomst van het autorijden
De automarkt is in 2021 hard onderuit gegaan. Automerken kampten met een groot chiptekort, waardoor veel consumenten lang moesten wachten voordat zij hun auto mochten ontvangen. Nadat het aantal verkochte auto’s in 2020 opmerkelijk laag uitviel, is dit getal in 2021 niet verbeterd. Er is echter wel een positief punt dat meegenomen kan worden: het aanbod aan elektrische auto’s is ontzettend groot.
Nederland is de koploper als het aankomt op het rijden van elektrische auto’s, blijkt uit onderzoek van advies onderneming ARCADIS. Er is een breed scala beschikbaar aan diverse automodellen die elektrisch zijn en dit aantal blijft groeien. Daarnaast is het bezitten van een elektrische auto redelijk betaalbaar.
Dit brede scala aan elektrische automodellen, werd eind 2021 op 183 modellen gesteld. 21 van deze modellen werden in 2021 voor de consumenten toegankelijk gemaakt. Ieder jaar brengen grote automerken meer elektrische modellen uit, waardoor de markt groeit en elektrisch rijden voor veel meer mensen toegankelijk wordt.
Een groeiend aantal automerken dat elektrisch rijden mogelijk maakt
Er is al een groot aantal automerken dat het rijden van elektrische auto’s mogelijk maakt. Zo hebben Renault, Nissan, Volkswagen en Kia al vele modellen op de markt gebracht. In 2012 presenteerde Tesla hun bekende Model S, de eerste elektrische auto die als hoogwaardig werd beschouwd. Al snel groeide dit model in populariteit en zodoende werd de auto in 2015 tot ‘s werelds best verkochte elektrische auto gekroond.
Ook duurdere automerken, waaronder Audi, Mercedes en Volvo, hebben zich aangesloten bij de productie van elektrische auto’s. Auto’s die volledig op elektra rijden, zijn er in veel prijscategorieën te vinden. Zo rijdt men al een Renault E-Tech Electric vanaf ongeveer €21.000, een bedrag dat velen wel willen neerleggen voor een elektrische auto.
Hoge lithiumprijzen voor autofabrikanten
De afgelopen jaren is er een sterke toename in de vraag naar elektrische auto’s zichtbaar. Een steeds groter wordende groep mensen ziet het belang en nut in van elektrisch rijden, waar men eerst nog sceptisch was. Dit zet autofabrikanten onder druk om meer te produceren.
Dit blijkt in de praktijk echter lastig te zijn. Elektrische auto’s worden gedreven door stroom uit een accu, een batterij met een aanzienlijk lange levensduur die ontzettend milieuvriendelijk is. Deze accu’s worden gemaakt uit het alkalimetaal lithium. Lithium wordt voornamelijk uit gesteenten gewonnen. Deze methode is duur, waardoor er ook regelmatig wordt gekozen om het element uit zout water te halen.
Prijzen van vele grondstoffen zijn recent immens gestegen en daarbovenop is lithium niet in overvloed beschikbaar. Binnen de eerste twee weken van 2021 is de prijs voor lithium al met 13% gestegen, nadat dit percentage in 2020 eindigde op 400%. Dit maakt het moeilijk voor autofabrikanten om aan deze grondstof te komen waarmee hun accu’s worden geproduceerd. Als gevolg hiervan, valt de productie van elektrische auto’s langzamerhand stil en wordt de balans in vraag en aanbod steeds meer verstoord.
Uitbreiden van snelladers binnen Europa
Naast de problemen die autofabrikanten doormaken omtrent de levering van lithium, blijken er ook wat verbeterpunten mogelijk voor elektrisch rijden. Zo geeft een groot deel van elektrische autorijders aan dat er te weinig snelladers langs de wegen staan in andere delen van Europa. Nederland is koploper, met meer dan 600 laadstations en ruim 80.000 laadpunten voor elektrische auto’s. In andere landen binnen Europa liggen deze getallen een stuk lager. Op vakantie gaan met de elektrische auto zorgt daarom voor wat problemen.
In november 2021 hebben een aantal grote autofabrikanten daarom de handen ineen geslagen om hier verandering in te brengen. Ford, Mercedes-Benz, BMW, Hyundai en Volkswagen hebben gezamenlijk een bedrag van 700 miljoen euro geïnvesteerd tot aan 2025 voor de aanleg van meer snelladers.
Fastned, een Nederlandse onderneming die groots is in snelladers voor elektrische auto’s, heeft ondertussen ook geïnvesteerd. In 2021 had dit bedrijf 164 snellaadstations gebouwd in diverse landen binnen Europa. Op dit moment is Fastned bezig met de bouw van deze oplaadpunten in Frankrijk.
Plannen om elektrisch te gaan rijden?
Desondanks doet Nederland het nog steeds het best als het aankomt op elektrisch rijden. Met een uitgebreide keuze aan modellen en veel laadpunten op de wegen, is rijden met een elektrische auto geen enkel probleem. Diverse autobedrijven maken het rijden met een elektrische auto gemakkelijk en kunnen u voorzien van advies en informatie over allerlei elektrische modellen.
Nog geen reacties