E-mobility Index: ‘minder ontwikkelingssteun voor elektrische mobiliteit’
Wereldwijd loopt de financiële steun van overheden voor de ontwikkeling van elektrische mobiliteit terug. Dat blijkt uit het eerste kwartaalrapport van het jaarlijkse E-mobility Index-onderzoek van het Amerikaanse consultancybedrijf Roland Berger Strategy Consultants en de Duitse onderzoekers van Forschungsgesellschaft Kraftfahrwesen mbH Aachen (fka).
De belangrijkste auto producerende landen onderzocht
Volgens het rapport dat de partijen onlangs presenteerden, kan deze ontwikkeling de opmars van elektrische auto’s remmen waardoor veel overheidsdoelstellingen om het wagenpark te verduurzamen niet gehaald kunnen worden. In het rapport wordt de ontwikkeling van elektrische mobiliteit in de zeven belangrijkste auto producerende landen vergeleken (Duitsland, Frankrijk, Italië, Zuid-Korea Japan, China en de Verenigde Staten). Deze landen werden getoetst aan de hand van de drie parameters ‘technologie’, ‘productie’ en ‘de markt’.
focus op brandstofefficiënte auto’s
De onderzoekers concludeerden dat in alle landen, behalve China de overheidssubsidies teruglopen voor de ontwikkeling van elektrische mobiliteit. China blijft trouw aan zijn doelstelling om via de bevordering van elektrische mobiliteit de luchtkwaliteit in het land te verbeteren en continueert in tegenstelling tot de andere landen onderzoeksprojecten die in 2012 ten einde kwamen. In de landen die afhaken is de focus verschoven naar de ontwikkeling van brandstofefficiënte auto’s.
Wereldwijde opmars stagneert
“In vergelijking tot de voorgaande jaren valt te concluderen dat de wereldwijde verkoop van elektrische auto’s stagneert. Hoe wel de interesse voor de elektrische auto de afgelopen jaren toenam in de onderzochte landen, blijft de verkoop achter bij die van voorgaande jaren. In Frankrijk, Duitsland en Zuid-Korea neemt de productie toe, maar blijft het marktaandeel relatief laag. In Frankrijk zorgt echter het succes van de Twizy voor een hogere verkoopverwachting voor het aankomende jaar. In China, de Verenigde Staten en Japan is de verwachtte verkoop van elektrische auto’s door de onderzoekers lager ingeschat in verhouding tot voorgaande jaren. Alle onderzochte landen hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in het stimuleren van elektrisch rijden. Echter heeft deze beweging er nog niet voor gezorgd dat de juiste elementen gerealiseerd zijn om de opmars van elektrische mobiliteit in een versnelling te brengen,” aldus de de onderzoekers van Roland Berger.
Nog geen reacties