Duitse milieuzones geen effect op luchtkwaliteit
Umweltbundesamt
Vorig jaar zaten er binnen de Duitse milieuzones grotere hoeveelheden stikstofoxide en fijn stof in de lucht dan in de periode 2007 – 2010. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Umweltbundesamt (UBA). Ook de grenswaarden voor uitstoot van fijnstof en stikstofoxide zijn volgens de in instantie in 54 procent van de Duitse milieuzones zijn overschreden en in veel gevallen waren de hoeveelheden groter dan in de periode 2007-2010. Het UBA wijt de toename vooral aan de samenstelling van de weerlagen. “De weerlagen waren de afgelopen tijd vergelijkbaar met een stoofpan waar het deksel op zit. Als daaronder veel wordt autogereden en de verwarmingen aanstaan, komen er veel schadelijke stoffen in de lucht.”
Afschaffen
De Duitse Automobilclub von Deutschland (AvD) pleit naar aanleiding van het onderzoek voor afschaffing van de milieuzones. “Het is bewezen dat het niet werkt. Het zijn vooral meteorologische invloeden als jaargetijde, wind en zonnestand die zorgen voor variatie in de concentratie fijn stof.” De club krijgt bijval van de autobranchevereniging ADAC. “De milieuzones hebben de samenleving een monsterlijke hoeveelheid administratieve rompslomp opgeleverd en vele automobilisten nadeel gebracht. De resultaten liggen dicht bij nul.” Wie nu in Duitsland zonder certificatie op het raam een milieuzone inrijdt, krijgt een boete krijgen van 40 euro en één strafpunt op zijn rijbewijs.
UBA voor milieuzones
De UBA vindt ondanks de negatieve uitkomst van het onderzoek dat de milieuzones bijdragen aan het reduceren van schadelijke uitlaatgassen van het wegverkeer. “Er is absoluut een grotere kans dat de fijnstof wordt verminderd mét de milieuzones dan zonder die gebieden.
Ruhrgebied
Sinds januari 2012 is het Ruhrgebied de grootste Duitse milieuzone met een oppervlakte van 850 vierkante kilometer. De Duitse milieuzones zijn vrij toegankelijk voor benzineauto met katalysator of voor dieselauto’s van na 2005. Bestuurders van dergelijke auto’s kunnen een groene sticker kopen voor in de voorruit. Dieselauto’s die tussen 2001 en 2005 zijn gebouwd, krijgen gewoonlijk een gele sticker. Oudere dieselauto’s ontvangen een rode sticker, mits deze zijn gebouwd na 1996. Benzineauto’s van bouwjaar 1992 of ouder en dieselauto’s van vóór 1997 komen meestal niet in aanmerking voor een sticker en mogen dus geen enkele milieuzone in. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld voor oldtimers.
Milieustickers kopen
De stickers zijn in Duitsland te koop voor ongeveer 5 euro bij keuringsstations van de TÜV en Dekra en een aantal benzinestations op vertoon van het kentekenbewijs. Nederlanders die in Duitse milieuzones willen rijden kunnen een sticker online bestellen.
Nog geen reacties