Dit zijn de beste autoverzekeringen voor jou
Dat een goede autoverzekering belangrijk is, weet iedereen wel. Alleen welke verzekering is dan de beste? Die vraag is wat lastiger te beantwoorden. Daarbij spelen een aantal factoren een rol. Zo is de leeftijd van je auto van belang, hoeveel je rijdt en het speelt ook mee welk bedrag je maandelijks kwijt bent. Omdat je in een elektrische auto rijdt, wordt het al wel iets makkelijker om de juiste keuze te maken. Alleen moet je niet vergeten dat er meer is dan de standaard autoverzekeringen.
Betaal per kilometer
Wist je bijvoorbeeld dat er een autoverzekering bestaat waarbij je per gereden kilometer betaalt. Dat werkt als volgt. Je hebt een basispremie. Die betaal je altijd. Daarnaast maak je een inschatting van het aantal kilometers dat je per jaar verwacht te rijden. Dit wordt de variabele premie. Als je minder kilometers dan verwacht rijdt, krijg je de premie die je te veel hebt betaald keurig terug.
Andersom geldt dit natuurlijk ook. Als je meer hebt gereden dan vooraf begroot, moet je extra premie betalen. Nu veel mensen het grootste deel van de tijd thuiswerken, kan dit een gunstige verzekering zijn. Betalen per kilometer is dus heel wat goedkoper als je niet buitensporig veel rijdt.
All risk, casco of WA?
De volgende keuze die je moet maken is voor welk type verzekering je kiest. Heb je net een nieuwe elektrische auto gekocht? Dan is er eigenlijk maar één goede keuze, en dat is all risk. De waarde van auto’s die zes jaar of jonger zijn is hoog. Als er schade hersteld moet worden, loopt het bedrag behoorlijk op.
WA + casco is de beste keuze voor auto’s met een leeftijd tussen 6 en 12 jaar. Bij deze verzekeringen is behalve schade die je aan andere auto’s veroorzaakt, ook schade door onder meer natuurverschijnselen (bijvoorbeeld hagelschade) en overstekende dieren verzekerd.
De WA verzekering is dan weer geschikt voor oudere auto’s, die 12 jaar of ouder zijn. Voor de meeste elektrische auto’s is dit (nog) geen optie. Bij een WA verzekering wordt alleen schade aan andere auto’s, passagiers en weggebruikers gedekt.
Aanvullende verzekeringen
Niet alleen bij een zorgverzekering is het mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten. Dat kan ook bij de autoverzekering. Voorbeelden van dit soort verzekeringen zijn de inzittendenverzekering, de rechtsbijstandverzekering en de accessoiresverzekering.
De inzittendenverzekering spreekt voor zich. Een rechtsbijstandverzekering komt van pas als de schadeafhandeling na een ongeval moeizaam verloopt. Zo moeizaam dat dit voor de rechter moet worden uitgevochten. De juridische kosten kunnen behoorlijk hoog zijn.
En de accessoiresverzekering is handig als je, weinig verrassend, mooie accessoires op of in de auto hebt. De accessoires die door de fabriek op de auto zijn gemonteerd, zijn automatisch verzekerd. Accessoires die je later hebt toegevoegd niet. Voorbeelden zijn een trekhaak en speakers. Deze kunnen een flinke waarde hebben, waardoor het de moeite kan zijn om ze aanvullend te verzekeren.
Nog geen reacties