Hoe verminder je de CO₂-uitstoot van jouw bedrijf?
De gemiddelde CO₂-uitstoot per inwoner is in Nederland erg hoog. Het is zelfs een van de hoogste gemiddeldes van Europa. Dit komt door de intense economie die we in ons land hebben. Omdat het gemiddelde zo hoog is en we te maken hebben met de gevolgen van klimaatverandering, is een vermindering van de CO₂-uitstoot een belangrijk agendapunt voor de Nederlandse overheid. Wat kun je als bedrijf zelf doen om jouw CO₂-uitstoot te verminderen?
De CO₂-voetafdruk van bedrijven
Iedereen ter wereld heeft een CO₂-voetafdruk. Deze geeft aan hoeveel CO₂ jij als individu hebt uitgestoten, bijvoorbeeld door nieuwe kleding te kopen of te vliegen. Ook bedrijven hebben een CO₂-voetafdruk. Deze is nog vele malen groter dan die van een individu. De meeste CO₂ komt vrij bij het maken van producten en in de mobiliteitssector.
De intensiteit van de economie is sinds 2015 gelukkig wat aan het dalen. Maar toch hebben we nog niet de afname in CO₂-uitstoot bereikt die nodig is. Daarom heeft de Nederlandse overheid een nieuwe wet opgesteld: de normerende regeling werkgebonden personenmobiliteit. Deze wet verplicht grote bedrijven om de totale CO₂-uitstoot van het woon-werkverkeer en van het verkeer met zakelijke doeleinden te registreren.
Door middel van CO₂-rapportage wordt verwacht dat bedrijven zich meer bewust worden van hun uitstoot en zich harder inzetten voor een vermindering daarvan. De verplichte rapportage zorgt tevens voor landelijk inzicht in CO₂-uitstoot, waar de overheid vervolgens op kan acteren met wetgeving die een bepaald reductieniveau op het gebied van CO₂-uitstoot door verkeer verplicht stelt. Meer weten of aan de slag met CO₂-rapportage?
Wat doet de Nederlandse overheid om de uitstoot te verminderen?
De normerende regeling werkgebonden personenmobiliteit is een van de diverse regelingen en wetten die de Nederlandse overheid heeft ingesteld om de CO₂-uitstoot in ons land te verminderen. Naast het verplichten en verbieden van bepaalde zaken, stimuleert de overheid bedrijven en particulieren ook op verschillende manieren om minder CO₂ uit te stoten.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan de SEBA. Dit is een subsidie die bedrijven kunnen krijgen als ze overstappen naar een lokaal emissieloze bedrijfsauto. De subsidie kan oplopen tot maar liefst 5.000 euro per bedrijfsauto, wat ervoor zorgt dat het erg voordelig kan zijn om over te stappen naar een elektrisch voertuig.
Wat kun je als bedrijf zelf doen?
De CO₂-uitstoot van jouw bedrijf verminderen is niet alleen noodzakelijk om het klimaat te beschermen, maar draagt ook bij aan het behalen van doelstellingen die je op het gebied van duurzaamheid als bedrijf wellicht maakt. Een bedrijf dat milieuvriendelijk is, gebruik maakt van groene energie en met elektrische auto’s rijdt, krijgt tegenwoordig van een steeds grotere groep consumenten en organisaties de voorkeur boven bedrijven die hier niet of nauwelijks mee bezig zijn. Duurzaamheid krijgt een steeds zwaarder gewicht in het maken van keuzes. Daarnaast zorgt het verduurzamen van jouw bedrijf ook vaak voor een afname in vaste kosten, waarmee het financieel gezien ook direct interessant is.
Elektrisch rijden
Overstappen naar elektrische auto’s is een keuze die behoorlijk kan bijdragen aan een vermindering van de CO₂-uitstoot van jouw bedrijf. Brandstofauto’s stoten namelijk CO₂ uit, terwijl volledig elektrische auto’s lokaal emissieloos rijden. Met subsidies zoals de SEBA kan het bovendien ook voordelig zijn om over te stappen op elektrische auto’s, ondanks dat de aanschafprijs nog wat hoger ligt.
Vanaf 2025 is het overigens verplicht dat nieuwe zakelijke leaseauto’s volledig elektrisch zijn. Wanneer je als bedrijf gebruik maakt van leaseauto’s raden wij daarom aan om alvast te gaan kijken naar elektrische auto’s.
Duurzame mobiliteitsvormen
Naast de keuzes die op bedrijfsniveau gemaakt worden, zijn er ook zakelijk gerelateerde keuzes die werknemers zelf maken. Een goed voorbeeld is het transportmiddel voor woon-werkverkeer. Als er geen leaseauto’s zijn, hebben medewerkers zelf de keuze om met de fiets, auto of openbaar vervoer naar werk te komen. Als werkgever kun je de milieu-impact van je bedrijf verkleinen door duurzame vervoersopties te stimuleren.
Dit kan bijvoorbeeld door elektrische deelauto’s aan te schaffen, maar reizen met de trein is een stuk duurzamer dan met de auto. De regeling rondom reiskostenvergoeding kan hier invloed op hebben, net als het geven van een thuiswerkvergoeding, wat een dag woon-werkverkeer met bijbehorende uitstoot kan voorkomen. Ook kun je mobiliteitskaarten voor werknemers overwegen, waardoor reizen met het openbaar vervoer een stuk aantrekkelijker wordt. Dit zijn stuk voor stuk manieren om te zorgen dat de CO₂-voetafdruk van jouw bedrijf afneemt.
Hernieuwbare energie
Ook het opwekken van groene stroom helpt bij de reductie van CO₂-uitstoot. Bij het opwekken van stroom uit fossiele brandstof komt namelijk ook veel emissie vrij. Door bijvoorbeeld zonnepanelen te installeren, wek je deze groene stroom zelf op om vervolgens direct te gebruiken als stroomvoorziening voor jouw bedrijf. Heb je eigen laadpalen, dan is de opgewekte stroom op een zonnige dag ook ideaal om op te slaan in de accu van EV’s. Zo bespaar je geld op energie- en brandstofkosten terwijl je ook nog eens minder CO₂ uitstoot.
Nog geen reacties