CO₂-registratie voor werkgevers
We stoten steeds meer en meer CO₂ uit. Dit heeft een groot effect op ons klimaat en daarom willen de wereldleiders hier iets aan doen. Een mogelijke oplossing is het registreren van de CO₂-uitstoot om bedrijven hier meer bewust van te maken en vervolgens op de data te acteren.
Vanaf 1 januari 2024 zijn grote bedrijven verplicht om de CO2-uitstoot door zakelijke kilometers te registreren. Hoe regel je dit goed en gemakkelijk? Op deze pagina vind je de beste softwareoplossingen om de CO₂-uitstoot in jouw bedrijf te registreren en lees je hoe het nu precies zit met de registratie.
Waarom CO₂-registratie?
Tijdens het rijden stoten voertuigen CO₂ uit. Dit komt doordat brandstof wordt verbrand in de brandstofmotor, waarbij er koolstof en zuurstof vrij komt. CO₂ is een broeikasgas. Doordat er zo veel CO₂ in onze atmosfeer zit, neemt de temperatuur op aarde toe. Hier moet wat aan gedaan worden. Zo ook volgens het Klimaatakkoord van Parijs, wat werd ondertekend door bijna alle landen ter wereld. Hierin staat onder andere dat de CO₂-uitstoot in 2030 met 49% verminderd moet zijn ten opzichte van 1990.
Daarom heeft de Nederlandse overheid in nieuwe wet ingesteld. De wet, de normerende regeling werkgebonden personenmobiliteit, stelt dat grote bedrijven de CO2-uitstoot van alle werkgebonden kilometers moeten rapporteren. Dit geldt voor bedrijven met meer dan 100 werknemers en deze regeling gaat vanaf 1 januari 2024 gelden.
Grote bedrijven moeten dus alle kilometers die afgelegd worden in kaart gaan brengen, voor zowel woon-werkverkeer als ritten die gemaakt worden voor zakelijke doeleinden. Aan de hand van de gereden kilometers wordt vervolgens uitgerekend hoeveel CO₂ er wordt uitgestoten.
De Nederlandse overheid stimuleert daarnaast ook kleine bedrijven om al mee te doen met de CO₂-registratie. De inzichten zullen je namelijk als bedrijf ook bewuster maken van de CO₂-uitstoot die veroorzaakt wordt, wat kan stimuleren om deze te verminderen. Voor kleinere organisaties is dit niet verplicht, maar deze data kan wel nuttig gebruikt worden voor onderzoek.
CO₂ registreren, hoe werkt dat?
Om CO₂-uitstoot te kunnen rapporteren moet je weten hoeveel kilometer er met elk voertuig gereden wordt. Dit kun je vervolgens vermenigvuldigen met de gemiddelde uitstoot per kilometer van een auto. Dit komt er dus op neer dat er behoorlijk wat rekenwerk nodig is om alles nauwkeurig te registreren. Is het voor jou nog onduidelijk hoe het precies zit met deze nieuwe wet en weet je nog niet hoe je het gaat aanpakken?
Om het voldoen aan de wetgeving makkelijker te maken zijn er tegenwoordig gelukkig aanbieders van handige software-oplossingen die je helpen bij het registreren van de kilometers. Met deze software kunnen de gereden kilometers per auto gemakkelijk ingevoerd en bijgehouden worden. De software berekent bijvoorbeeld automatisch de kilometers op basis van het start- en eindpunt en zorgt ervoor dat ze met de juiste gegevens worden geregistreerd en bewaard. Sommige van deze aanbieders installeren zelfs een tracker in auto’s, waardoor gereden kilometers automatisch doorgegeven worden. Zo kunnen er ook geen fouten gemaakt worden.
Er zijn veel verschillende softwaresystemen die je hier bij kunnen helpen. Moby heeft een aantal van de beste systemen vergeleken. Ontdek hieronder welke goed uit de test komen en vind het systeem dat het beste bij jouw organisatie past.
De beste CO₂-registratie-oplossingen
Wat wordt er met de CO₂-rapportage gedaan?
Bedrijven met minder dan 100 werknemers zijn niet verplicht om hun CO₂-uitstoot te registreren. Daarnaast hoeven grote bedrijven ook niet alle werkgebonden mobiliteit op te geven. Zo worden vluchten naar het buitenland niet meegerekend en hoeven transportbedrijven de kilometers van een vervoersmiddel ook niet door te geven.
De nieuwe regeling zal in 2024 nog als een soort nulmeting werken, waarbij er naast het indienen van de gegevens nog geen opvolgende maatregelen gevraagd worden. Als in 2025 blijkt dat de totale afname in CO₂-uitstoot tegenvalt, dan kunnen er vanaf dan wel strengere maatregelen getroffen worden op basis van de hoeveelheid CO₂ die je als bedrijf uitstoot door zakelijke kilometers. Zo kan er bijvoorbeeld een maximum gezet worden op de uitstoot.
Zo verminder je de CO₂-uitstoot van jouw bedrijf
Het uiteindelijke doel van de CO₂-registratie is natuurlijk dat bedrijven zelf hun uitstoot gaan verminderen, doordat ze zich meer bewust worden van hoeveel ze daadwerkelijk uit stoten. Twee mogelijke manieren voor minder uitstoot zijn bijvoorbeeld minder reizen of duurzamere manieren van transport kiezen. Denk hierbij aan het aanschaffen of gebruiken van elektrische auto’s. Benieuwd naar de beste EV’s van dit moment?
Nog geen reacties