Beginnende bestuurders onzekerder achter het stuur
Nadat je je rijbewijs gehaald hebt, is het van belang om de nodige ‘vlieguren’ te maken. Op deze manier raak je niet alleen vertrouwd met een auto, maar ook met de rest van het verkeer.
Coronapandemie
Als je ten tijde van of vlak voor de coronapandemie jouw rijbewijs gehaald hebt, heb je hier mogelijk nog niet veel gebruik van gemaakt. Niet gek, want tijdens de pandemie was er meestal geen noodzaak om de weg op te gaan. Inmiddels wordt het weer een stuk drukker op de weg en stappen beginnende bestuurders op het moment onzekerder achter het stuur. Dit blijkt uit het onderzoek dat Interpolis en Motivaction recent hielden onder ruim 2.000 Nederlanders.
Jongeren zijn minder handig geworden
Voor de coronapandemie waren veel beginnende bestuurders redelijk handig in het verkeer. Dit kwam vooral doordat zij veelvuldig de weg op gingen na het behalen van hun rijbewijs. Tijdens de coronapandemie gebeurde dit aanzienlijk minder. Gevolg hiervan is dat jongeren minder handig zijn geworden in het verkeer. Dit blijkt ook uit het onderzoek van Interpolis en Motivaction. Zo vindt 10% van de jongeren zich inmiddels minder handig in het verkeer dan voor de coronapandemie. Het is overigens niet zo dat alleen jongeren vinden dat zij minder handig zijn geworden op de weg. Van de overige weggebruikers geeft namelijk ook 26% aan zichzelf minder handig te vinden.
Meer stress en een opgejaagd gevoel
Doordat beginnende bestuurders zich minder handig vinden, gaan zij met een onzekerder gevoel achter het stuur zitten. Toch zijn er ook andere factoren die bijdragen aan de onzekerheid onder deze groep bestuurders. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat jongeren zich meer gestrest voelen in het verkeer dan voor de coronapandemie. 35% ervaart namelijk stress op het moment dat zij plaatsnemen achter het stuur van een auto. Daarbij komt dat 42% van de beginnende bestuurders ook een opgejaagd gevoel ervaart bij deelname aan het verkeer.
Beginnende bestuurders rijden met een hogere snelheid
Beginnende bestuurders mogen zich dan onzekerder voelen, maar toch zijn ze harder gaan rijden. Het onderzoek laat zien dat 33% van de jongeren inmiddels harder rijdt dan voor de pandemie. “We weten dat de jongste bestuurders 10 keer meer kans hebben op een ongeluk dan andere weggebruikers. Dat zij sneller zijn gaan rijden is zorgelijk”, zegt Chantal Vergouw, directievoorzitter bij Interpolis. “Enige mate van zelfoverschatting zien we nogal eens terug bij deze bestuurders. Het is dan ook belangrijk dat jongeren op hun snelheid en op andere weggebruikers letten, zeker als de verkeersintensiteit de komende maanden toeneemt.”
Groter kans op ongelukken door afleiding
Tijdens het rijden kijken veel beginnende bestuurders zo nu en dan op hun smartphone. Dit geldt overigens ook voor de andere weggebruikers. Niet gek dat bij 68% van de ongelukken afleiding tegenwoordig een rol speelt. Je hebt immers maar één paar ogen en hiermee kun je niet gelijktijdig op de weg en op jouw smartphone letten. Daarom wordt mono rijden gestimuleerd. Dit kan met behulp van een speciale app. Deze app moet ervoor zorgen dat automobilisten niet de neiging hebben om continu hun telefoon te pakken.
Gebruik je zelf inmiddels een app om afleidingen te voorkomen als je rijdt? Dan betekent dit niet dat een aanrijding geheel uitgesloten is. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Zorg er daarom voor dat je ook goed verzekerd bent. Rijd je in een auto die maximaal 6 jaar oud is? Kies dan voor een all risk verzekering. Voor auto’s van 6 tot 10 jaar volstaat WA + Beperkt Casco, terwijl je voor auto’s ouder dan 10 jaar het beste alleen een WA-verzekering af kunt sluiten.
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.